Nedēļas nogalē Preiļos un Krāslavā viesosies mobilās zobārstniecības autobuss

Oktobrī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrs kopā ar „Colgate” un sadarbības partneriem rīko Mutes veselības mēnesi, ko pavada devīze „Mūsu mērķis ir 0 mutes veselības problēmu”. Mēnesis tiek organizēts ar nolūku pievērst sabiedrības uzmanību zobu higiēnai un profilaksei, kas ir pirmais un galvenais solis ceļā uz mutes veselību.


„Colgate” Mutes veselības mēneša ietvaros Latgales – Preiļu un Krāslavas iedzīvotājiem – būs iespēja pārbaudīt mutes veselības stāvokli mobilās zobārstniecības autobusos un turpat arī saņemt speciālista konsultāciju. Ikdienā Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra mobilās zobārstniecības autobusi kopš 2007. gada rudens strādā attālākos Latvijas reģionos, galvenokārt skolās, kur ir problēmas ar zobārstniecības pakalpojumu pieejamību.

Latgales mobilās zobārstniecības autobuss viesosies Preiļos sestdien, 11. oktobrī, no plkst. 11 – 16, Krāslavas ielā 4 (pie bibliotēkas), savukārt Krāslavā autobuss piestās svētdien, 12. oktobrī, no plkst. 11 – 16, 18. novembra laukumā. Bērniem līdz 18 gadu vecumam konsultācijas tiks sniegtas tikai vecāku klātbūtnē. Autobusos būs pieejami arī bezmaksas „Colgate” produkcijas paraugi un informācija.

Kā jau ziņots, šī gada Mutes veselības mēnesī speciālisti īpaši izceļ profilaktisko pasākumu nozīmi, jo saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem iedzīvotāju mutes veselības stāvoklis nav apmierinošs un tas neuzlabojas. Galvenais vēstījums ir problēmu novēršana, ievērojot četru vienkāršu soļu režīmu:

  1. Tīrīt zobus pēc katras ēdienreizes (vismaz divreiz dienā, lietojot kvalitatīvu zobu birstīti un zobu pastu, kas satur fluorīdu);
  2. Lietot zobu diegu (vismaz vienu reizi dienā, iztīrot zobu starpas);
  3. Lietot mutes skalojamo līdzekli (lai atbrīvotos no ēdiena pārpalikumiem);
  4. Regulāri apmeklēt savu zobu higiēnistu vai zobārstu (vismaz vienu reizi gadā).

Regulāra šo soļu veikšana ir profilakses pamats, kas ļauj izvairīties no mutes veselības problēmām. Mutes veselība ir ne tikai veseli zobi un mute, bet arī vispārējās ķermeņa veselības priekšnoteikums – mutes veselības stāvoklis ir cieši saistīts, piemēram, ar sirds un asinsvadu slimībām, diabētu un bakteriālo pneimoniju. Sāpes un funkcionālas problēmas (grūtības sakošļāt barību) ir tikai daži sliktas mutes veselības seku piemēri. Turklāt mutes veselības profilakses pasākumi ir vienkārši un saprotami ikvienam.

Jaunākā informācija par Mutes veselības mēneša aktivitātēm apskatāma Paula Stradiņa KUS Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra interneta mājas lapā www.vzc.lv un www.colgate.lv.

Kontaktinformācija:

Agnese Ruberte
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas
Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 29337759
E-pasts: Agnese.vzc@latnet.lv
www.vzc.lv