Miris profesors Jāzeps Brolišs

Rēzeknes Augstskolas pasniedzēji un studenti sēro par sava ilggadējā profesora un aktīva augstskolas veidotāja profesora Jāzepa Broliša nāvi. Cēlies no Latgales, viņš pēc iespējas vairāk centās būt dzimtajā pusē. Arī savu pēdējo stundu viņš sagaidīja savās lauku mājās netālu no Ludzas.


2008. gada 18. aprīlī 0.15 minūtēs pārstāja pukstēt viņa nemierīgā un darbīgā sirds.

Jāzeps Brolišs dzimis 1928. gada 13. oktobrī Rēzeknes apriņķa Kaunatas pagastā. 1951. gadā absolvējis Rēzeknes Pedagoģisko skolu, iegūstot pamatskolas skolotāja kvalifikāciju. Studējis Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas fakultātes Vēstures nodaļā, kuru beidzis 1963. gadā un ieguvis vēstures un sabiedrības mācības skolotāja kvalifikāciju. Strādājis dažādu novadu skolās par skolotāju, Rīgas Politehniskajā institūtā par asistentu, vecāko pasniedzēju. 1972. gadā ieguvis filozofijas zinātņu kandidāta grādu, 1975. gadā kļuvis par docentu, bet 1984. gadā par filozofijas doktoru un 1988.gadā par profesoru.

Ar 1991. gadu sācis strādāt Latvijas Universitātes Rēzeknes filiālē. Pēc Rēzeknes Augstskolas izveidošanas J.Brolišs 1993.-1997. gados vadīja Sociālo zinātņu katedru, aktīvi piedalījās RA kā patstāvīgas institūcijas izveidē un nostiprināšanā, bija augstskolas Senāta priekšsēdētājs.

Pēc Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas viņš aktīvi iesaistījās Latgales Pētniecības institūta darbā. Jāzepa Broliša zinātniski pētnieciskās intereses bija saistītas ar nacionālo procesu teorijas un prakses problēmām. Viņš ir publicējis par šiem jautājumiem vairāk kā 700 zinātniska, publicistiska un metodiska rakstura grāmatu, brošūru un rakstu. Viņš bija aktīvs konferenču organizators un dalībnieks, piedalījies vairāk kā 200 zinātniskās konferencēs, t.sk. vairāk kā 50 starptautiskās, ne tikai bijušās PSRS teritorijā, bet arī Parīzē, Lisabonā u.c.

RA J.Brolišs lasīja lekcijas un vadīja studentu pētnieciskos darbus par nacionālajiem procesiem un starpnacionālajām attiecībām, kas bija ļoti aktuāli Latvijā 90. gados. J.Brolišs nopublicēja vairākus darbus par nacionālajiem procesiem, kas arī šobrīd ir noderīgi studentiem, kā „Nacionālie procesi. Nacionālā politika: Īsa terminu vārdnīca”(1999), „Nacionālie procesi: Būtība, tipi ,veidi, pretrunas, izpausmes”(2000). Kā sevišķi nozīmīgs viņa pētījums jāatzīmē „Latgales latviešu likteņi Sibīrijā”, kas iznāca Latgales Kultūras centra izdevniecībā 2000. gadā.

Jāzepa Broliša darbs ir ticis attiecīgi novērtēts gan Latvijas Izglītības ministrijas līmenī ar Atzinības rakstiem, gan arī augstākā līmenī. 2002.gada Jāzeps Brolišs tika apbalvots ar Latvijas valsts Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda nozīmi.

Jāzeps Brolišs paliks Rēzeknes Augstskolas pasniedzēju un studentu atmiņā kā aktīvs, iniciatīvām bagāts, sabiedrisks cilvēks, savas zemes patriots.

Rēzeknes Augstskolas vārdā prof. K.Počs