Ministrijas projektu konkurss latgaliešu valodas saglabāšanai, aizsardzībai un attīstībai

Izgītības un Zinātnes ministrija (IZM) Valsts budžeta programmas “Vispārējā izglītība” apakšprogrammā “Latgales izglītības programma” jau tradicionāli rīko projektu konkursu, kura uzdevums ir nodrošināt izglītības kvalitātes paaugstināšanu Latgales reģionā, saglabāt un popularizēt Latgalei raksturīgo un savdabīgo kultūru un tradīcijas, sniegt nepieciešamo atbalstu pašvaldībām vispārējās izglītības iestāžu mācību līdzekļu un metodisko materiālu papildināšanai.


Šogad īpaši tiks akcentēta latgaliešu valodas saglabāšana, aizsardzība un attīstība.

Plānots, ka projektu konkurss tiks izsludināts aprīlī. Skolas projektu pieteikumus varēs iesniegt sava rajona (pilsētas) Izglītības pārvaldē, proti, Preiļu rajona, Rēzeknes rajona un Rēzeknes pilsētas, Jēkabpils rajona, Krāslavas rajona, Daugavpils rajona un Daugavpils pilsētas, Balvu rajona un Ludzas rajona Izglītības pārvaldē.

Izglītības pārvaldes, apkopojot un izvērtējot saņemtos pieteikumus, trīs labākos nosūtīs IZM. Projektu pieteikumus izvērtēs ar izglītības un zinātnes ministra rīkojumu izveidota komisija.

Pagājušajā gadā valsts finansējumu, kura kopējais apmērs ir 40000 latu, projektu īstenošanai saņēma 23 skolas – Balvu pamatskola, Viduču pamatskola, Viļakas pamatskola, Daugavpils Valsts ģimnāzija, Daugavpils 13.vidusskola, Daugavpils 17.vidusskola, Sventes vidusskola, Eglaines pamatskola, Naujenes pamatskola, Sūnu pamatskola, Jēkabpils 3.vidusskola, Andrupenes pamatskola, Izvaltas pamatskola, Ludzas 2.vidusskola, Ludzas pilsētas ģimnāzija, Sutru pamatskola, Līvānu 1.vidusskola, Preiļu rajona vakara vidusskola, Rēzeknes logopēdiskā internātskola, Rēzeknes vakara vidusskola, Kaunatas vidusskola, Maltas 2.vidusskola, Jaunstrūžānu pamatskola.

Rūpējoties par latgaliešu valodas saglabāšanu un aizsardzību, gan mācību saturā, gan arī pēctecīgi skolotāju tālākizglītībā tiek runāts par vērtībām kultūrā, arī par kultūras dažādību, tostarp par latgaliešu jautājumiem. To dara arī latviešu valodas mācību priekšmetā, runājot par valodas daudzveidību, attīstību un vēsturi.

Avots: LETA