“Mežmalās” sirsnību bauda viesi no visiem kontinentiem

Kas ir apmeklējis z/s “Mežmalas” saimnieku Staņislava un Natālijas Rinču viesu māju Līksnas pagastā, tas turp atgriežas vēl un vēl, līdzi ņemdams draugus, kaimiņus, radus, lai atpūstos, nosvinētu kāzas vai jubilejas. Viesi teikuši, ka tieši tur var baudīt Latgales cilvēku sirsnību un burvīgo ainavu.


Rinču viesu māja piedalās Daugavpils rajona padomes un Daugavpils lauksaimnieku apvienības konkursā “Sakoptākā zemnieku/piemāju saimniecība un lauku sēta”. “Latgales Laiks” pie Staņislava un Natālijas ciemojas upeņu un aveņu laikā.

Par to cilvēki maksā naudu!

Staņislavs, atvaļināts padomju armijas virsnieks, un Natālija, bijusī krievu valodas un literatūras skolotāja, pirms dažiem gadiem iegādājās māju un 7,5 ha zemes Līksnas pagasta “Baravikos” ar domu dzīvot un atpūsties pie dabas krūts. Tomēr liktenīga bijusi saruna ar kādu uzņēmēju un Staņislava brālēnu, kuri, apmeklēdami šo māju, teikuši – cilvēki maksātu naudu par šo skaistumu! Mudināti nodarboties ar lauku tūrismu, Staņislavs un Natālija paklausīja padomam un izveidoja z/s “Mežmalas. Pirms tam Rinču ģimene bija izmēģinājusi roku dažādās uzņēmējdarbības jomās, kļūdu un uzvaru ceļā iemācīdamās ieviest kvalitatīvus un labus pakalpojumus arī lauku tūrismā.

Rinči, ieguldīdami sapelnīto naudu, valsts subsīdijas biškopībai un bankas kredītus, uzcēluši viesu māju ar saunu, iekopuši dīķi ar samiem, karūsām, līņiem, izveidojuši bišu dravu, kur tūristi, uzvelkot biškopja tērpu, var piedalīties medus sviešanā. Pie dravas ierīkots avenājs, un tur avenes atļauts lasīt arī atpūtniekiem. Viesiem nav aizliegta ieeja siltumnīcā, zivju ķeršanas prieki, arī ekstrēms izbrauciens mežā ar kvadraciklu.
“Sākums bija grūts, jo visu darījām no nulles. Esmu pateicīgs vectēvam, kurš Jasmuižā bija izcils celtnieks un kura būvēto melno pirtiņu esmu izpētījis, izmērījis un šogad pats tādu no koka izcirtis un uzslējis. No viņa esmu mantojis gan celtnieka gēnu, gan arī dravnieka meistarstiķus. Pagājušajā gadā no dravas ieguvu 1,5 t medus. Nekas te nesanāktu bez Natālijas līdzdalības. Sieva ir čakls darbarūķis, viņai netrūkst ne ideju, ne darba spara,” stāsta saimnieks.

Amerikānis prasās pie bitēm

Kad sarunā iesaistās Natālija, var redzēt, ka viņa ar Staņislavu ir saderīgs tandēms. Viņa uzteic Daugavpils rajona pašvaldību, kas jau vairākus gadus rīko sakoptības konkursus, ierosinādama novērtēt arī saimniecību attīstību. Šogad Rinči savu darbu novērtējot ar piecām ballēm 5 baļļu sistēmā – uzcelta lauku pirtiņa, izveidota banketu zāle, palielinājuši naktsmītņu vietu skaitu no 12 līdz 25, izveidojuši vairākas mazas atpūtas saliņas ar soliņiem, uzstādījuši norādes. Tā kā “Mežmalās” labprāt atpūšas ģimenes ar bērniem, taps arī rotaļu laukums.

Pastāsti par amerikāni un bitēm, Natālija skubina Staņislavu. ASV tūrists, atbraucis kopā ar tulku, ieprasījies pastrādāt bišu dravā, un tur abi ar saimnieku pavadījuši vairākas stundas. Nākamajā rītā jau pirms septiņiem amerikānis klauvē, jautādams, vai abi atkal iešot uz dravu. Ciemiņš safotografējis bites un stropus, un solījies, ka savā rančo izveidošot tādu bišu un medus paradīzi.

Sapņo par dīķi ar mīlētāju saliņu

Reklāma “no mutes mutē” vien pagājušajā gadā uz z/s “Mežmalas” viesu māju atvedusi vairāk kā 800 atpūtniekus, šogad viņu būs jau pāri tūkstotim. Esam uzņēmuši visu kontinentu, izņemot Antarktīdas, iedzīvotājus, kā arī juristus, biznesmeņus, politiķus, lietišķo sieviešu klubu no Baltkrievijas, stāsta Staņislavs. Līdz oktobrim visas brīvdienas būs aizņemtas kāzu un godu pasākumiem, bet darbdienās Rinču viesmīlību un firmas ēdienus – gardo zivju zupu vai sviestmaizes “Mežmalas” – bauda ģimenes vai draugu kompānijas. “Ja valdība mūs atbalstītu tāpat kā Lietuvā vai Baltkrievijā, tad lauku tūrisms būtu vēl kvalitatīvāks, attīstītāks. Nesen baltkrievi mums piedāvāja uz 99 gadiem iznomāt nolaistu viesnīcu kompleksu, tagad esam pārdomu krustcelēs. Mēs gaidām, kad Latvijas valdība atvērs solīto ES atbalsta programmu tūrismam, lai pieteiktu ūdens attīrīšanas iekārtu projektu. Ja būs šīs iekārtas, tad celsim jaunu, lielu viesu māju, lai būtu vairāk naktsmītņu,” saka Staņislavs.

Natālija iestarpina, ka “Mežmalas” reklamē, saviem klientiem piešķirdami un izsūtīdami balvas “Dziedošākā kompānija”, “Gada labākais pāris”, “Jautrākā kompānija” u.c. Interesanti, ka šogad gandrīz visi nominētie atkal ciemojušies “Mežmalās. Natālija uzskata, ka lauku tūrisma uzņēmējiem citam uz citu jāraugās kā uz kolēģiem nevis konkurentiem, jāapvienojas, lai iesaistītos dialogā ar valdību par šīs nozares attīstību.

Bet, kad klusā vakarā Staņislavs un Natālija atpūšas pagalmā, tad, lūkojoties uz attālo zemes gabalu, abi sapņo par pakāpienveidīgu dīķi ar ūdens rotaļām. Centrā atrastos saliņa ar viesu namu mīlētājiem vai jaunlaulātajiem, turpat būtu uzslieti nelieli koka namiņi atpūtniekiem. Tas esot tūkstošiem latu vērts projekts. Domājams, ka Staņislavs un Natālija Rinči to noteikti īstenos, jo viņu sirsnībai nav ne gala, ne malas, tāpēc uz “Mežmalām” plūst viesu straumes, līdzi atnesdamas spēku strādāt un arī peļņu.