Latgaliešu lugu konkursā uzvar “Klepernīku pogosta zvaigzne”

Ir beidzies Daugavpils teātra izsludinātais lugu konkurss latgaliešu valodā, kurā konkursa komisija pirmo vietu piešķīrusi lugai “Klepernīku pogosta zvaigzne”. Tās autore, kas konkursā dēvē sevi par Kristīni Joksti, saņems Ls 1000 prēmiju, kā arī luga nākamsezon tiks iestudēta Daugavpils teātrī.


Daugavpils teātra direktore Inese Laizāne pastāstīja, ka šī luga ir komēdija, tāpēc vislabāk atbilst novada mentalitātei un teātra viesizrādēs Latgalē spēs piesaistīt cilvēkus ar gaišo, nevis melno dzīvē. Šī luga esot mākslinieciski vērtīgs darbs, kā arī tā ir aktuāla, jo skar novadu reformas jautājumus un asprātīgi ataino patlaban tik populāros TV šovus. Teātrim bija svarīgi arī tas, ka darbojošās personas atbilst trupas aktieru sastāvam, kas var spēlēt izrādi latgaliešu valodā.

Lugas “Klepernīku pogosta zvaigzne” autore pastāstīja, ka pagaidām nevēloties atklāt savu īsto vārdu. Viņa dzīvo Preiļos, strādā medicīnas jomā. Teātri ļoti mīlot, bet nekādi neesot ar to saistīta. Uzvarējusī luga ir Kristīnes Jokstes pirmais šāda žanra darbs, eksperiments, lai gan viņa esot šo to rakstījusi visu mūžu, tikai nevienam nav rādījusi. Par spēju radoši rakstīt viņa ir pateicīga vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotājai. Uzvara lugu konkursā Kristīnei nākusi kā šoks, no kā viņa vēl neesot attapusies. Pirmais, ko viņa atbildējusi uz paziņojumu par uzvaru, bijis – vai tad tiešām nevienas labākas lugas nebija?

Interesanti, ka konkursā pārsvarā piedalījušies neprofesionāli autori. Saņemtas 20 lugas, kas sūtītas gan no Latgales, gan Rīgas un pat ASV. “Esam priecīgi, ka mūsu skatītāji un novada iedzīvotāji interesējas par teātri un bija sadzirdējuši mūsu aicinājumu iesaistīties tā attīstībā. Vairākas lugas neatpaliek no tām, kas tiek atrastas Latvijas mēroga lugu konkursos, tāpēc mēs neturēsim sveci zem pūra un piedāvāsim tās citiem teātriem,” teica I.Laizāne.

2.vieta piešķirta lugai “Vystu klāvs”; autori Oskars Orlovs un Gunārs Indričāns, kas saņems prēmiju Ls 700. 3.vieta ir divām lugām: “Pūramolys pučes”; autore Anna Danča, un “Likteņeigo vosora”; autore Rasma Zariņa, kas saņems prēmiju Ls 200 katra.