Latgales Studentu centrs nosoda latgaliešu diskrimināciju

Latgales Studentu centrs asi nosoda neseno emocionālās vardarbības aktu Ziemeļvalstu ģimnāzijā Rīgā, kura laikā skolniecei tika uzbrukts, cita starpā, viņas latgaliskās izcelsmes un dzīvesvietas dēļ. Uzbrucēji publiskajā telpā lietoja terminus un izteicienus, kas ir aizkaroši un apvainojoši latgaliešiem un Latgales iedzīvotājiem.


Latgales Studentu centrs (LgSC) izsaka nožēlu, ka valsts izglītības iestāde nav spējusi laikus atrisināt problēmsituāciju un tādēļ tiek izšķirta ģimene, kas nesen atgriezusies no Īrijas ar cerībām strādāt un veidot labāku nākotni sev un valstij šeit, Latvijā. Diemžēl tagad vecākus Rīgā un viņu meitu Līvānos šķirs 200 kilometri. LgSC izsaka cerību, ka šis nepatīkamais gadījums neatstās iespaidu uz tiem tūkstošiem tautiešu ārzemēs, kas apsver iespēju kādreiz atgriezties Latvijā.

LgSC atgādina, ka Latvija ir arī latgaliešu valsts un latgaliešiem ir tiesības lietot savu valodu gan privātā, gan publiskā saziņā. Nevienam nav tiesību aizskart otru cilvēku tikai tāpēc, ka šis cilvēks runā latgaliski vai viņam ir latgaliešu akcents. LgSC sagaida, ka attiecīgās iestādes rūpīgi izvērtēs šo gadījumu un spers nepieciešamos soļus, lai novērstu šādu situāciju atkārtošanos. LgSC aicina katru latgalieti un ikvienu Latvijas iedzīvotāju vērsties pret jebkuru latgaliskā diskriminācijas un apsmiešanas gadījumu.

LgSC uzskata, ka viens no iemesliem neviennozīmīgajai attieksmei pret latgaliešiem un latgaliešu valodu gan konkrētajā situācijā, gan vispār, ir izglītības sistēmas nepilnību veicinātā sabiedrības neinformētība par latgaliešu valodu un tolerances trūkums pret atšķirīgām sabiedrības grupām.

LgSC atkārtoti aicina Izglītības un zinātnes ministriju pārskatīt skolu programmas un palielināt tajās informācijas daudzumu par neproporcionāli maz pārstāvēto Latgali un tās kultūru.

Latviešu valodas un literatūras, vēstures un kultūrvēstures priekšmetu skolu programmās un metodiskajos materiālos ir jāparedz informācijas iekļaušana par latgaliešu rakstu valodu, latgaliešu literatūru, Latgales reģiona vēsturi un kultūrvēsturi. Nekavējoties pedagogu tālākizglītības programmu saturā jāiekļauj latviski latgaliskās kultūras un identitātes jautājumi. Nepieciešams uzsākt darbu pie vidējās izglītības programmas „Latgaliešu rakstu valoda” izveides.

Latgales Studentu centrs ir biedrība, kuras mērķi ir veicināt Latgales novada kultūrvides, ekonomiskās un sociālās vides attīstību.

Informāciju sagatavoja:
Harijs Bernāns
Tel.: 29415999
harijs.bernans@bernans.com

Papildus informācija
Ilona Zaiceva, LgSC valdes priekšsēdētāja
Tel.: 26460299
zaiceva_ilona@inbox.lv

Latgales Studentu centrs
lakuga.lv/lg/lgsc