Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes sēde

“Darīšu visu, lai nesagrautu pašvaldību sistēmu Latvijā,” apgalvoja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, tiekoties ar Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes locekļiem 19.decembrī, Daugavpilī.


Saeimā, uzklausot pašvaldību priekšlikumus, apstiprināts Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums un Latvijas karte, paredzot 109 novadu un deviņu republikas pilsētu izveidi. Ministra skatījumā tā ir ekonomiski un politiski pamatota, lai gan šis iedalījums panākts, kā sava veida kompromiss.
Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes sēdes darba gaitā tika diskutēts par aktuālākajiem jautājumiem administratīvi teritoriālās reformas kontekstā – rajonu padomju reorganizācijas procesu un to funkciju pārņemšanu, par izmaiņām pašvaldību izlīdzināšanas fondā, pašvaldību finanšu – ekonomiskās situācijas izmaiņām pēc Valsts ekonomikas stabilizācijas programmas apstiprināšanas.
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns informēja gan par novadu veidošanas procesu, gan rajona pašvaldību reorganizāciju, gan apkopotajiem viedokļiem par otrā līmeņa pašvaldību jeb apriņķu nepieciešamību un iespējamajām funkcijām. Koncepcija par otrā līmeņa pašvaldību izveidošanas iespējām jāizstrādā līdz šā gada beigām.
Administratīvi teritoriālās reformas sekmīga pabeigšana, pilnveidojot gan pašvaldību darbības tiesisko regulējumu, gan finanšu izlīdzināšanas modeli ir E.Zalāna galvenā prioritāte.
Spraigas sarunas risinājās par ekonomiskās krīzes situāciju Latvijā. Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētājs Andris Vaivods uzsvēra, ka nav taisnīgi, ka Latvijas pašvaldības, kas godprātīgi strādājušas valsts labā gan ekonomējot līdzekļus, gan spējot risināt iedzīvotājiem svarīgas lietas, tagad saņem vislielāko finansējuma samazinājumu, līdz ar ko lielākoties cietīs lauku cilvēki. “Pieņemot ekonomikas stabilizācijas likumu un ņemot vērā budžetu samazinājumu, vai vispār pagasti spēs veikt savas funkcijas?”
Latgales plānošanas reģiona attīstības padome un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs E.Zalāns vienojās, ka jāapkopo pašvaldību informācija, argumentēti priekšlikumi un viedokļi pieņemto likumu un noteikumu potenciālajiem grozījumiem.

Administratīvi teritoriālā reforma ietekmēs arī VSAA darbību, kas veic ļoti svarīgu pakalpojumu sniegšanu Latvijas iedzīvotājiem. Latgales plānošanas reģiona attīstības padome iepazinās ar turpmākajiem VSAA darbības modeļiem. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras direktores vietniece I.Vēvere informēja, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras klientu apkalpošanas vietas un to skaits paliks iepriekšējais arī pēc administratīvi teritoriālās reformas. Klienti dokumentus varēs iesniegt jebkurā teritoriālajā nodaļā, bet pakalpojumus saņemt pēc savas dzīves vietas. Jaunizveidotajos novados tiks izveidoti klientu apkalpošanas centri. VSAA attīsta neklātienes pakalpojumu pieejamību mājas lapā.