Konference par Daugavpils cietoksni izraisījusi lielu interesi

Daugavpilī notikusī starptautiskā zinātniski-praktiska konference “Daugavpils cietoksnis. Vēsture. Šodiena. Nākotne” izsaukusi lielu zinātnieku, vēstures pētnieku, vēsturisko objektu apsaimniekotāju, studentu un citu sabiedrības locekļu interesi.
Par cietokšņiem Latvijas teritorijā un to nozīmi šodienas arhitektūrā tik plašā forumā tika runāts pirmo reizi. Konferences patronāžu uzņēmusies UNESCO Latvijas Nacionālā komisija.


„Mēs esam pat nedaudz pārsteigti – šajās pirmssvētku dienās konferences darbībā aktīvi piedalījās vairāk nekā 200 cilvēku. Tas nozīmē, ka Daugavpils cietoksnis, tā vēsture un izmantošanas iespējas interesē daudzus cilvēkus gan Latvijā, gan ārpus tās,” atzīst Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Rita Strode.

Lielu interesi konferences dalībniekos izraisīja Francijas Pieminekļu muzeja Arhitektūras un kultūras nodaļas kultūras pieminekļu galvenā kuratora Robērs Dilo uzstāšanās, sevišķi informācija par cietokšņa darbības atjaunošanas un uzturēšanas iespējamajiem tehniskajiem risinājumiem, par iespējām reklamēt cietoksni un iesaistīties dažādos tā atjaunošanas projektos.

Ar interesi konferences dalībnieki uzklausīja arī Kauņas cietokšņa (Lietuva), Pētera un Pāvila cietokšņa Sanktpēterburgā (Krievija), Narvas cietokšņa (Igaunija), senā Izborskas cietokšņa Pleskavas apgabalā un Viborgas cietokšņa Ļeņingradas apgabalā (Krievija) pārstāvju pieredzi par cietokšņu apsaimniekošanu, uzturēšanu, investīciju piesaisti un reklamēšanu.

„Konferences dalībnieki secināja – lai sekmētu veiksmīgu Daugavpils cietokšņa atdzimšanu un turpmāko funkcionēšanu, pilsētas pārstāvjiem jāiekļaujas jau eksistējošo cietokšņu pārstāvju apvienību darbā. Ceram, ka turpmāk arī Daugavpils Universitāte aktīvāk iesaistīsies ar cietoksni saistītās aktivitātēs,” saka Daugavpils domes Pilsētas attīstības departamenta vadītāja Inga Goldberga.

Daugavpils cietoksnis ir unikāls Eiropas mēroga kultūras un vēstures piemineklis. Tas ir daudzfunkcionāls ēku komplekss ar unikālu fortifikācijas sistēmu, kas līdz šodienai saglabājies bez ievērojamām izmaiņām. Tā ir vienīgā tāda veida celtne Austrumeiropā. Cietoksnis ir Daugavpils vizītkarte un pilsētvidi veidojošs objekts.

Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, kompānija „13.STĀVS”
e-pasts: harijs@13stavs.lv, t/f.: +371 654 21243