Ko iesākt ar bezcerīgiem bezdarbniekiem

Šogad bezdarba līmenis Daugavpilī ir stabils – 4,5%, kas esot saistīts ar ražošanas atrašanos gaidīšanas režīmā, atzina Valsts nodarbinātības aģentūras Daugavpils filiāles vadītājs Jānis Vanags. Pilsētā pašlaik reģistrēti 2247, rajonā – 1173 bezdarbnieki. Piedāvāto darba vietu skaits ir sarucis. Pirms kāda laika pastāvīgi bijušas vismaz 555 vakances, bet pašlaik – 443.


Saskaņā ar jaunajiem MK noteikumiem bezdarbnieki ir iedalīti četrās grupās atkarībā no tā, cik tie ir gatavi atgriezties darba tirgū, kāda ir viņu profesionālā kvalifikācija un iemaņas. Katrai grupai paredzēts atsevišķs valsts atbalsts – kursi, mācības, profesionālā pilnveide. Viena no grupām esot t.s. neizdevīgie darba meklētāji, kuru pulkā ir ilgstošie bezdarbnieki, invalīdi, pirmspensijas vecuma cilvēki, māmiņas pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, kuriem izstrādāta atsevišķa valsts atbalsta programma.

J. Vanags pastāstīja par iespējām nodarbināt šos cilvēkus, piesaistot arī ES naudu. Viens no nodarbinātības veicināšanas pasākumiem ir “Darba izmēģinājumi”, kam varēs pieteikties 36 bezdarbnieki. Šie cilvēki varēs izmēģināt strādāt pa mēnesim trijās darbavietās, lai atrastu sev piemērotu darbu.

Skolēnu nodarbināšanai vasarā pieteikušies 47 darba devēji.
Daugavpilī no kopējā bezdarbnieku skaita 222 bezdarbnieki jeb 10% ir ilgstošie, kuri nestrādā ilgāk par gadu. Pēc J. Vanaga domām, daļa no tiem ir bezcerīgi, jo paši nevēlas atgriezties darba tirgū un kļuvuši par sociālo dienestu pastāvīgajiem klientiem. Līdz jūlijam plānots ar katru ilgstošo bezdarbnieku veikt individuālas pārrunas.

Viņš atzina, ka rajona bezdarbnieki labprāt strādā pilsētā un piekrīt jebkuram darbam pat par minimālo algu, savukārt pilsētnieki šiem darbiem virsū neskatās.