Jaunieši rullē arī Latgalē!

Laika posmā no 15. septembra līdz 15. oktobrim Valsts Asinsdonoru centra Latgales filiāle organizēja akciju „Studentu dienas!”, kuras ietvaros ziedot asinis īpaši tika aicināti jaunieši – studenti, vidusskolu audzēkņi. Atsaucība bija liela – kopā asinis ziedoja 134 studenti, no tiem pirmo reizi dzīvē šo atbildīgo soli spēra 70 cilvēki ( salīdzinājumam – 2007. gadā šāda veida akcijā piedalījās 38 studenti)!


Studentu dienās piedalījās Rēzeknes vispārizglītojošo skolu jaunieši, Rēzeknes Profesionālās vidusskolas, Rēzeknes 14. arodvidusskolas, Makašānu amatu vidusskolas izglītojamie! Liels paldies Jums par ieguldījumu un palīdzību, bet īpaši vēlētos izcelt Rēzeknes Augstskolas studentus un darbiniekus, kas šīs akcijas ietvaros savās telpās organizēja( šogad jau otro) donoru dienu – asinis ziedoja 57 cilvēki, no tiem pirmo reizi dzīvē – 32! Kas tad pamudināja atbalstīt VADC Latgales filiāles organizēto akciju, stāsta Rēzeknes Augstskolas sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Lolita Kivleniece – Kuzņecova: „Rēzeknes Augstskola atbalsta jebkura veida labdarības pasākumus. Donoru dienas rīkošana RA bija plānota jau labu laiku iepriekš. Galvenais mērķis bija vērst studentu, mācībspēku, darbinieku uzmanību donoru kustības aktivitātēm, sekmēt donoru skaita palielināšanos. Organizējot donoru dienu, nācās saskarties ar to, ka joprojām sabiedrībā tiek kultivēti mīti par asins nodošanas it kā negatīvajām sekām (slimības, svara problēmas, sāpes utt.), taču studenti savā starpā to pārrunāja, un tie, kuri bija nodevuši asinis jau iepriekš, varēja dalīties pieredzē un atspēkot negatīvos stereotipus.

Tā 6. oktobrī RA telpās notika donoru diena, kurā bija gaidīti visi labas gribas cilvēki – studenti, mācībspēki, darbinieki, kā arī ikviens, kurš vēlas ziedot asinis. Aicinājumam ziedot asinis šajā dienā atsaucās vairāk nekā 70 cilvēki, taču bija arī tikai interesenti, kuri vēlējās uzzināt par asins donoru kustību, to – kādi nosacījumi ir obligāti, lai kļūtu par donoru. Uz visiem jautājumiem atbildēja VADC Latgales filiāles darbinieki. Šoreiz donoru skaits ir gandrīz dubultojies, tas nozīmē, ka informācija par asins donoru kustību ir sasniegusi vairāk interesentu (iepriekšējā donoru dienā RA asinis ziedoja – 33 donori)”.

Savos iespaidos dalījās arī paši studenti.

Dace Ločmele, studē RA 1. kursā (Ģeogrāfijas un sociālo zinību skolotāja programmā): „Es asinis nodevu otro reizi dzīvē. Agrāk biju dzirdējusi atšķirīgus uzskatus par to, ka nododot asinis var saslimt ar dažādām slimībām, palikt resns vai zaudēt svaru. Tagad varu teikt, ka tās ir pilnīgas aplamības. Es ieteiktu katram, kurš ir vesels – vismaz reizi gadā nodot asinis. Tā ir sajūta, ka tu vari palīdzēt kādam nelaimē nonākušam un slimam cilvēkam. Apziņa, ka tu pats esi vesels, ar tevi viss ir kārtībā.”

Velga Viļuma, studē RA 1. kursā (Vides dizains): „ Šī bija ceturtā reize gada laikā, kad es nodevu asinis. Jāteic, ka donoru diena RA bija iedrošinājums daudziem studentiem ziedot asinis. Kopā iet bija jautrāk, kā arī varēju citiem pastāstīt par to, kā notiek asins nodošana. Es domāju, ka daudzi pēc asins nodošanas var lepoties ar vēl vienu labu darbu.”

Ieva Useniece, studē RA 1. kursā (Ģeogrāfijas un sociālo zinību skolotāja programmā): „Es asins nodošanu uzskatu par vienu no reālākajām iespējām, kā students var palīdzēt līdzcilvēkiem, vienlaikus gūstot gandarījumu par savu ieguldījumu. Esmu priecīga, ka varēju piedalīties RA donoru dienā, kā arī uzzināt savu asinsgrupu. Noteikti izmantošu iespēju uzzināt analīžu rezultātus.”

Ja vēl kāds šaubās, vai piebiedroties asins donoru pulkam, tad zvani uz VADC Latgales filiāli (t.64623704), jautā, tev visu izstāstīs, lasi www.vadc.gov.lv ,nāc, un tu varēsi palīdzēt kādam atgūt veselību tagad, te un tūlīt!

Informāciju sagatavoja:

Maruta Krustāne
VADC Latgales filiāles
Sabiedrisko attiecību speciāliste
t. 64605850