Jaunieši cep asuškas un pin grozus

Veselu nedēļu Dagdā notika pasākums “Lauku skola”, kurā jaunieši mācījās darīt lauku darbus un lauza savus stereotipus par lauku vidi. Šis bija galvenais pasākums projektā “Laukiem jauniem būt!”, ko īsteno Latvijas Universitātes Atturības un veselības izglītības veicināšanas biedrība, finansiāli atbalsta ES programma “Jaunatne darbībā”, pastāstīja LU Atturības un veselības izglītības veicināšanas biedrība projektu vadītājs Jānis Supe.


Pasākumā piedalījās 26 jaunieši no Latvijas pilsētām un lauku rajoniem. Izrādījās, ka pilsētnieki lauku jauniešos saskata gandrīz tikai pozitīvo, pārmetot vien ģērbšanās stilu, kas esot pārāk nemoderns. Savukārt, lauku jaunieši pilsētas vienaudžus vērtējuši daudz kritiskāk, uzskatot par diezgan iedomīgiem. Taču pēc kopīgi pavadītas nedēļas jaunieši secinājuši, ka viņu līdzšinējais priekšstats bijis maldīgs, jo gan vieni, gan otri esot pozitīvi un atvērti.

Katru dienu jaunieši tika iesaistīti dažādās nodarbēs. Vienu dienu pavadīja pie vietējiem Dagdas amatniekiem, apguva skalu grozu pīšanu, kokgrebšanu, zāļu pinumu veidošanu un latviskās virtuves pamatus. Vislabākās atsauksmes tika saņemtas par grozu pīšanu, jo katrs varējis pagatavot pats sev skaistu groziņu. Jauniešiem īpaši patikusi tradicionālā latgaliešu ēdiena asušku gatavošana. Viņi atzina, ka pilsētas “hotdogi” nestāvot asuškām ne tuvu. Divas dienas jaunieši pavadījuši pārgājienā pa tuvējiem mežiem, par galamērķi izvēloties skaisto Ežezeru.

Viena diena tika atvēlēta praktiskam darbam – jaunieši devās apgūt lauku darbus pie vietējiem zemniekiem, skaldīja un krāva malku, lasīja ogas, mācījās apieties ar zirgiem, strādāja siena pļavā. Pēc darba cēliena pilsētnieki atzinuši, ka lauku darbi viņiem šķituši daudz smagāki, taču veltīt tiem visu savu dzīvi gan neviens nebijis ar mieru, jo pilsēta tomēr piedāvājot vairāk iespēju. Toties gūtā pieredze viņiem likšot turpmāk uz zemnieku darbu raudzīties daudz saprotošāk.

Jaunieši apmeklēja arī Dagdas vientuļos pensionārus, palīdzot viņiem ikdienas darbos – malkas kraušanā, zāles pļaušanā, dārzu ravēšanā. Kopīgiem spēkiem pat tika iztīrīts kāds aizaudzis piemājas dīķis. Jaunieši atzinuši, ka viņi valdības vīru vietā daudz vairāk domātu par vecāko paaudzi. Jauniešu un veco ļaužu sadarbībā nebija jūtama vecuma barjera – kopīgi tika ieturēta arī maltīte un uzdziedātas tautasdziesmas.

Pirms došanās mājup jaunieši vienbalsīgi atzinuši, ka dzīve laukos esot daudz patīkamāka – svaigs gaiss, mierīgs dienas ritms, veselīgs dzīvesveids, tomēr lauki nespējot piedāvāt tādas iespējas kā pilsēta. Tāpēc projekta dalībnieki izveidoja savus ieteikumus valdībai, kas būtu jādara, lai jaunieši vēlētos atgriezties laukos. Tika minēta moderno tehnoloģiju ieviešana, ceļu sakārtošana, jaunu un konkurētspējīgu darba vietu radīšana. “Ja valdība mūs nesaistītu ar kaudzēm normatīvo aktu, bet ļautu brīvi rīkoties un attīstīt savas idejas, tad gan laukiem būtu citi attīstības tempi,” atzina projekta dalībnieki.

Septembrī LU varēs aplūkot fotoizstādi par Dagdā pavadīto nedēļu.