Jauna konservu rūpnīca ir utopija

Daugavpilī daudzreiz izskanējis domes deputāta Grigorija Ņemcova apgalvojums, ka jāatjauno konservu rūpnīca, kas darbojās padomju laikos, lai cilvēkiem būtu darbs un āboli nepaliktu nenolasīti ābeļdārzos, kā tas bija šoruden, kad bija bagāta raža.


“Latgales Laiks” vēlējās noskaidrot, ko par šo ideju domā uzņēmējs, kas jau ilgus gadus nodarbojas ar augļu un ogu pārstrādi – Preiļu rajona augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmuma SIA “Pārsla 2” vadītājs Vitālijs Pastars. Uzņēmējam jautājām, vai jauns konservu uzņēmums atrisinātu šoruden aktuālo augļu un ogu pārstrādes problēmu?

“Teikšu uzreiz – jauna konservu rūpnīca ir utopija. Pie pašreizējām ES prasībām, pašreizējā tirgū, kur pārsvarā dominē Polijas ābolu audzētāji un pārstrādātāji, sākotnējam kapitālam jābūt vismaz vienam miljonam eiro, lai izveidotu šādu uzņēmumu. Tā kā mūsu ābolu, ogu un dārzeņu pašizmaksa ir vairākas reizes lielāka nekā citās ES valstīs izaudzētajām dārza veltēm, tad arī mūsu konservu rūpnīcas produkcija būs dārgāka par to, ko jau tagad redzam veikalu plauktos,” uzsver V. Pastars.
Viņš ābolu, ogu pārstrādes un sēņu blanšēšanas uzņēmumu izveidojis pirms 10 gadiem. Šobrīd “Pārsla 2” pārdod galvenokārt jau gatavu kvalitatīvu izejvielu “Spilvai” u.c. uzņēmumiem, bet no āboliem tiek spiesta sula un ogas tiek sasaldētas.

Šogad bagātās ražas dēļ āboli tiešām palikuši ābeļdārzos, un daži esošie Latvijas pārstrādes uzņēmumi pat nepieņēma ābolus sulām, biezeņiem u.c.

Latvijas ābolu, ogu un dārzeņu tirgus nav liels, un šīs izejvielas ir dārgas, tāpēc nav jēgas veidot jaunus pārstrādes uzņēmumus. Tādi mēģinājumi bijuši Jēkabpilī, Rēzeknē, taču finansiāli tie bijuši neizdevīgi. V.Pastars uzskata, ka ir jāattīsta, jānostiprina, jāpilnveido jau esošie uzņēmumi, piesaistot ES fondu, kredītu līdzekļus.