Ir vērts ieklausīties

Ikviens cilvēks, kas dzied zina, ka pavasaris, kopā ar gājputniem, silto laiku un snieg pulkstenīšiem, atnes sev līdzi gan koru, gan ansambļu skates. Tās ikviena kolektīva radošajā ikdienas darbībā iezīmē noteiktus posmus un kalpo par pieturas un atskaites punktiem. Gan kolektīvu vadītāji, gan dalībnieki katru gadu sanāk kopā, lai parādītu, ko ir sasnieguši iepriekšējā gadā, un redzētu, kā savus talantus ir attīstījuši konkurenti. Šis pavasaris ir vēl jo īpašāks, ņemot vērā tuvojošos Dziesmusvētkus. Ja iepriekš tikai koriem Dziesmusvētku tuvums radīja lielāku spriedzi, tad šogad tas ietekmē arī ansambļus, jo pirmo gadu Dziesmusvētku plašajā pasākumu klāstā īpaša vieta ir atvēlēta arī vokālajiem ansambļiem.

Ansambļu skates risinās trīs kārtās, un šobrīd pirmās divas (rajonu un novadu) jau ir noslēgušās. Trešā kārta būs vokālo ansambļu konkursa fināls, kas notiks Dziesmusvētku laikā, 4.jūlijā Mazajā ģildē, un tajā piedalīsies tika paši labākie Latvijas kolektīvi. Rēzeknes novada skate šogad notika 2.martā Viļānos un tajā piedalījās arī Dekšāres pagasta jauniešu vokālais ansamblis „Ieklausies”, kura vadītāja ir Agnija Strūberga.

Ansamblis, jau bija iekļauts Latviešu dziedāšanas svētku dalībnieku sastāvā, pateicoties veiksmīgajai dalībai 1. Starptautiskajā vokālo ansambļu skatē 2006. gadā. Kā balva par šo sasniegumam jauniešiem tika piedāvāta iespēja dziedāt Dziesmusvētku vokālo ansambļu koncertā „Mīlestības dziesmas”. Šis koncerts ansamblim būs iespēja uzstāties kopā ar visā Latvijā jau zināmiem vokālajiem ansambļiem. Bet jaunieši nevēlējās apstāties pie iegūtiem sasniegumiem, apzinoties savas spējas, viņi sagatavoja sarežģītu un daudzpusīgu priekšnesumu, ar kuru ieguva pirmo vietu novada skatē. Jauniešus par dažiem punktiem izdevās apsteigt tikai četriem Latvijas ansambļiem, no kuriem trīs ir pusprofesionāli. Jāatzīmē, ka novadu skates visā Latvijā vērtēja viena žūrija no Rīgas.

Jaunieši atzīst, ka gatavošanās skatei prasīja daudz pūļu. Bet pūles bijušas to vērtas. Kā apgalvo ansambļa vadītāja Agnija, jaunieši ir tiešām centīgi, jautri un viņu saliedētais kolektīvs, kas ir arī draugi, ir godkārīgi un vēlas sasniegt savu spēju virsotni ikvienā dziesmā, ko iekļauj savā repertuārā.

Nākotnē jaunieši vēlas piedalīties arī citos konkursos un biežāk veidot koncertprogrammas, ar kurām varētu uzstāties ne tikai pašmāju koncertos, bet arī citur Latvijā. Pagaidām svarīgākais uzdevums ir nopietni gatavoties Dziesmusvētku koncertam „Mīlestības dziesmas” un vokālo ansambļu konkursa finālam. Kā saka skolotāja Agnija: „Palieciet taču vienreiz nopietni! Un tagad vēl vienreiz visu pēc kārtas!” Tieši tāds varētu būt arī ansambļa mērķis, darīt lietas nopietni, profesionālajā ziņā, jautri, viegli ikdienas mēģinājumos un visu pēc kārtas.