Gerhards rosina 2008.gadā noslēgtiem līgumiem par viesnīcu sniegtajiem pakalpojumiem piemērot 5% PVN

Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards rosina piemērot 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi tiem viesnīcu sniegtajiem pakalpojumiem, par kuriem līgums noslēgts līdz 2008.gada 31decembrim. Šādu priekšlikumu Ekonomikas ministrija šodien iesniegusi izskatīšanai Ministru kabineta sēdē.


Kā zināms Saeima šā gada 12.decembrī apstiprināja grozījumus likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”, paredzot, ka, sākot ar 2009.gada 1.janvāri, PVN likme viesnīcu sniegtajiem pakalpojumiem ir 21%.

Ņemot vērā tūrisma nozares darbības specifiku, vairums viesnīcu līgumus par pakalpojumu sniegšanu nākamajā gadā slēdz jau iepriekšējā sezonā, proti, līgumus ar sadarbības partneriem – korporatīvajiem klientiem, tūrisma aģentūrām Latvijā un ārvalstīs par viesnīcu pakalpojumu sniegšanu 2009.gadā, viesnīcas ir noslēgušas jau tagad, ierēķinot 5% PVN likmi. Ja šie darījumi tiks aplikti ar 21% likmi, kā to paredz izmaiņas likumdošanā, PVN starpība būs jāsedz viesnīcu īpašniekiem.

Jāpiebilst, ka konkurējošajās Baltijas valstis saglabās pazemināto PVN likmi: Lietuva piemēros pārejas noteikumus – PVN likmi 5% (līdz nākamā gada beigām) 19% likmes vietā, Igaunija pacels tikai līdz 9%. Ja netiks piemēroti pārejas noteikumi, Latvijā būs 2. augstākā likme Eiropā (pēc Dānijas, kur ir 25%). 50% katra ārvalstu tūrista izdevumu veido izmaksas par viesnīcām un restorāniem, līdz ar to šobrīd būtiski ir saglabāt viesu izmitināšanās pakalpojumu konkurētspēju.

Tādēļ Ekonomikas ministrija rosina šiem pakalpojumiem piemērot pašreiz spēkā esošo 5% PVN likmi, lai mazinātu PVN likmes kāpuma ietekmi uz tūrisma un ar to saistītām nozarēm (piemēram, transporta, restorānu biznesa, tirdzniecības un citām).

Ekonomikas ministrijas un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas pārstāvji 2008.gada 19.decembrī tikās ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem, lai pārrunātu šo jautājumu un rosinātu tādas izmaiņas likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”, kas veicinātu Latvijas tūrisma un ar to saistīto pakalpojumu nozaru konkurētspēju. Ekonomikas ministrija vēlreiz uzsvēra tūrisma sektora kā PAKALPOJUMU EKSPORTA nozīmi tautsaimniecības attīstībā – pēc Latvijas Bankas Maksājumu bilances datiem tūrisma pakalpojumu eksporta īpatsvars kopējā Latvijas preču un pakalpojumu eksportā 2007.gadā bija 5,6%, Latvijas pakalpojumu eksportā – 18,3% un tas sastādīja 342,8 milj. LVL.

Vienlaikus jāatzīmē, ka 5.Latvijas Tūrisma forumā K.Gerhards rosināja arī pārskatīt tūrisma nozares attīstību veicinošās ES struktūrfondu programmas un aicināja tūrisma nozares speciālistus un uzņēmējus vienoties par šo līdzekļu novirzīšanu šodien aktuālākajām vajadzībām. Pašreiz ir apturēta divu tūrisma nozares ES struktūrfondu programmu īstenošana gandrīz 14 milj. latu apmērā, lai dotu iespēju nozarei, izvērtēt esošo situāciju un vienoties par šo līdzekļu izlietojumu aktuālākajām vajadzībām.

Tāpat ministrs aicinājis tūrisma nozares speciālistus paust vienotu nostāju par TAVA un LIAA ārvalstu ekonomisko pārstāvniecību tālāko darbu un tā optimizāciju, norādot, ka pašreizējie viedokļi ir izteikti pretrunīgi.

Tuvākajā laikā plānots uzsākt diskusiju ar pašvaldībām par TAVA reģionālo biroju Latvijā un pašvaldību tūrisma informācijas centru iespējamu apvienošanu, lai efektīvāk izmantotu pieejamos resursus un optimizētu tūrisma biroju Latvijā darbu.

Informāciju sagatavoja:

Evita Urpena
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja