EM izstrādājusi Būvniecības nozares attīstības pamatnostādnes

Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi jaunu būvniecības nozares politikas plānošanas dokumentu – Būvniecības nozares attīstības pamatnostādnes 2009.–2013.gadam, kas noteiks nozares attīstības pamatprincipus un virzienus turpmākajiem 5 gadiem.


Pamatnostādnes šodien, 25.septembrī, tiek nodotas starpinstitūciju saskaņošanai, kurā aktīvi aicinām iesaistīties arī būvniecības nozares nevalstiskās organizācijas un uzņēmējus, paužot savu viedokli par izstrādāto dokumenta projektu un piedāvātajiem rīcības virzieniem.

Jauns politikas plānošanas dokuments izstrādāts, jo būtiski ir mainījusies situācija nozarē kopš 2002.gada, kad Ministru kabinets apstiprināja Būvniecības nacionālo programmu. Šajā laikā Latvija ir kļuvusi par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti, būvniecības nozare kļuvusi par vienu no nozīmīgākajām Latvijas tautsaimniecības nozarēm, būtiski pieauguši būvniecības apjomi, kā arī pašreiz vērojamās izmaiņas ekonomikā prasa izvirzīt jaunus mērķus, mainīt nozares prioritātes un darbības virzienus.

Pamatnostādņu **galvenais mērķis ir nodrošināt stabilu konkurētspējīgas, ilgtspējīgas un efektīvas būvniecības nozares attīstību88.

Lai sasniegtu šo mērķi, Pamatnostādnēs ir noteikti trīs galvenie darbības virzieni:

  1. samazināt administratīvos šķēršļus, pārskatot būvniecības procesu un publisko iepirkumu kārtību, precizējot būvniecības dalībnieku atbildību, funkcijas un pienākumus, kā arī uzlabojot nozares institucionālo sistēmu (iesaistītās institūcijas un to funkcijas). Papildus uzmanība ir vērsta uz sabiedrības un nevalstiskā sektora lomas paaugstināšanu nozares attīstība.;
  2. pilnveidot būvniecības valsts kontroles un uzraudzības sistēmu, uzlabojot valsts kontroles funkcijas un ieviešot vienotas būvniecības informācijas sistēmu;
  3. veicināt būvnieku profesionālās izglītības un kvalifikācijas paaugstināšanas sistēmas un būvzinātnes attīstību, atbilstoši tirgus prasībām.

Pamatnostādnēs noteikto mērķu sasniegšanai un identificēto problēmu novēršanai Ekonomikas ministrija katriem diviem gadiem izstrādās Rīcības plānu, kurā tiks detalizēti noteikti veicamie pasākumi, izpildes termiņi, atbildīgās institūcijas un to īstenošanai nepieciešamais finansējums.

Ar izstrādāto Būvniecības nozares attīstības pamatnostādņu 2009.–2013.gadam projektu detalizēti var iepazīties MK mājas lapā internetā – www.mk.gov.lv.

Informāciju sagatavoja:

Sabiedrisko attiecību nodaļa
67013193