Daugavpilī veidos Māla mākslas centru

Daugavpils domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Utenas muzeju Lietuvā iecerējusi izveidot Māla mākslas centru Daugavpilī un Utenā. Projektam tiks piesaistīti gandrīz pusotra miljona eiro no Latvijas –Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas. Lauvas tiesa naudas gan tiks Lietuvai, jo tur paredzēts vērienīgāks centrs, bet Daugavpils daļa projektā ir plānota 509 241 eiro, no kuriem 15% būtu pašvaldības līdzfinansējums.


Ja projektu apstiprinās, jau 2009. gadā varētu sākties tā īstenošana, kas ilgs trīs gadus, finanšu komitejas deputātiem pastāstīja Kultūras pārvaldes vadītājs Jānis Butkevičs.

Daugavpilī Māla centrs tiks veidots pašreizējā keramiķu darbnīcā 18. novembra ielā. Vismaz 70% projekta līdzekļu tiktu ieguldīti ēkas renovācijā, atsvaidzinot gan fasādi, gan iekštelpas, plānots iegādāties cepļus, krāsnis, māla attīrīšanas iekārtas, kuras ikdienā varēs izmantot Daugavpils keramiķi, kas darbojas tautas lietišķās mākslas studijā “Latgale”. Pārējie 30% finansējuma paredzēti jauniešu mācību organizēšanai un Latgales podniecības vēstures izpētei. J. Butkevičs pastāstīja, ka iecerēts veidot grāmatu par Latgales podniekiem, sākot tieši ar Daugavpils keramiķiem. Pagaidām šāds pētījums neesot veikts un beidzamā grāmata par keramiķiem “Svečturi Latgalē” esot iznākusi 2000.gadā, un tajā vairāk stāstīts par keramiķu darbiem, nevis viņiem pašiem. Projektā plānots sarīkot Māla festivālu, kas varētu notikt jau nākamajos Daugavpils pilsētas svētkos. Iecerēts, ka tūristi, kas vēlēsies apmeklēt centru vai Māla festivālu, varēs paši iesaistīties veidošanā. J. Butkevičs uzskata, ka šāda centra izveide ir lieliska iespēja papildināt Daugavpils tūrisma iespējas.