A/S „Aldaris” aicina taras depozīta sistēmu ieviest pakāpeniski

Latvijā no 2010.gada plānots ieviest depozītu sistēmu dzērienu iepakojumam, lai tādā veidā cīnītos ar pieaugošo vides piesārņojumu. „A/S „Aldaris” un citi Latvijas dzērienu ražotāji atbalsta depozīta sistēmas nepieciešamību stikla tarai, taču mēs uzskatām, ka jāveic ekonomiskie aprēķini ,lai zinātu, kurā virzienā spert nākošo soli. Proti, pirmajā solī – atkārtoti lietojamām stikla pudelēm, otrajā –ekonomiskais izvērtējums un tikai pēc tam sapratīgs lēmums,” skaidro A/S „Aldaris” valdes priekšsēdētāja Ināra Šure.


Depozīta sistēma paredz, ka dzēriena pircējs samaksās cenā ierēķināto depozīta maksu par plastmasas, skārda vai stikla pudeli, bet vēlāk šo naudu atgūs, aiznesot pudeli uz īpašu nodošanas automātu. „Šobrīd ražotāji ir pilnībā gatavi stikla taras depozīta sistēmas ieviešanai. Turklāt mūsu uzņēmums stikla taru pieņem jau šobrīd un tas ir ekonomiski izdevīgāk nekā iepirkt jaunu stikla pudeli no ārvalstīm,” uzskata I.Šure.

Ieviešot depozīta sistēmu PET iepakojumam, nepieciešama rūpīgāka izpēte un analīze, turklāt patlaban neviens nevar pateikt cik izmaksās jaunās sistēmas ieviešana un kādas būs tās priekšrocības. „Tikai taras pieņemšanas automātu iegāde kopumā izmaksās vismaz 12 miljonus latu. Pēc mūsu aprēķiniem jaunās sistēmas apsaimniekošana kopumā varētu būt vismaz trīs-četras reizes dārgāka par mūsu valstī jau pašreiz esošo konteineru šķirošanas un savākšanas sistēmu. Vai pie pašreizējās ekonomiskās situācijas tās būtu pamatotas izmaksas? Turklāt Eiropas pieredze rāda, ka depozītu sistēma nebūt nesavāc vairāk izlietoto iepakojumu, kā konteineru šķirošanas un savākšanas sistēma,” ir pārliecināta I.Šure.

Lai neradītu liekus starpposmus sistēmas darbībā, dzērienu ražotāji depozīta sistēmas ieviešanai un pārvaldībai piedāvā jau aktīvi strādājošu struktūru – Alus un Dzērienu Iepakojumu Savienību (ADIS). ADIS dalībnieki ir dzērienu ražotāji un izplatītāji, tādēļ savienības kā depozīta sistēmas pārvaldītāja priekšrocība būs taras aprites pārzināšana un gadiem ilgi veidojusies sadarbība ar mazumtirgotājiem, jo ieviešot depozīta sistēmu, jāievēro arī viņu intereses un iespējas. „Jaunajā depozīta sistēmā mazumtirdzniecības veikali ir viens no svarīgākajiem posmiem taras aprites ķēdē, jo saskaņā ar noteikumiem viņiem būs jānodrošina savākšanas un izpirkšanas punkti. ADIS spēs nodrošināt arī zemākas izmaksas sistēmas darbībai, jo netiks iesaistīti starpnieki un tā ir bezpeļņas organizācija. Rezultātā ieguvējs būs arī patērētājs, un stikla depozīta sistēmas ieviešana mazāk iespaidos inflāciju,” uzsver I.Šure.

Patlaban depozīta sistēma darbojas jau sešās Eiropas valstīs, arī Igaunijā. Vēl četrās valstīs tā darbojas paralēli ar atkritumu šķirošanu, arī Lietuvā, kur depozīta sistēma ieviesta tikai stikla pudelēm, ko ekonomiskās situācijas dēļ Lietuvas Vides ministrija uzskata par optimālāko. Tomēr lielākā Eiropas valstu daļa – 22 valstis savas sistēmas apsaimnieko ar konteineru sistēmu.

Papildus informācija:
Gints Lazdiņš
Sabiedrisko attiecību aģentūra „A.W.Olsen & Partners”
Tālr.: 29442282
E-pasts: gints@olsen.lv