Apstiprināta Daugavpils attīstības programma.

Daugavpils dome apstiprinājusi pilsētas attīstības programmu “Mana pils Daugavpils” 2008. – 2014.gadam. Daugavpils attīstības programma ir jauns dokuments, kura izstrādē izmantota Daugavpils ilgtermiņa attīstības stratēģija, teritorijas plānojums, virkne pētījumu, projektu koncepcijas un citi dokumenti.


„Programma ietver sevī pašreizējās situācijas analīzi, pilsētas attīstības stratēģiju, rīcības programmas tuvākajiem septiņiem gadiem un investīciju plānu tuvākajiem trim gadiem. Daugavpils attīstības programmā iekļauta Cietokšņa atjaunošanas, M. Rotko mākslas centra izveides, Daugavpils lidostas attīstības, Ceļu pārvada būvniecības, Tramvaju uzņēmuma attīstības, Daudzfunkcionālā sporta centra būvniecības, Inženierkomunikāciju attīstības un Rīgas ielas rekonstrukcijas projektu koncepcijas,” informē Daugavpils domes Pilsētas attīstības departamenta vadītāja Inga Goldberga.

Šādas programmas nepieciešamību nosaka pastāvošā likumdošana. Pilsētas attīstības programma pēc atzinumu saņemšanas visās likumā noteiktajās instancēs, ļaus Daugavpilij tuvākajos trijos gados pretendēt uz Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, kopā vairāk kā 100 milj. Ls , t.sk. no Pilsētvides prioritātes – 32 miljoniem eiro, kuru saņemšanas gadījumā pilsētā veiksmīgi varētu tikt atrisinātas vairākas pilsētas infrastruktūras problēmas. Ka prioritāru projektu, kuram tiktu tērēti Pilsētvides prioritātes līdzekļi, pašvaldība izvirza Cietokšņa infrastruktūras sakārtošanu, kas līdz ar citu projektu realizāciju Cietoksnī, ļaus to izveidot par ievērojamu pakalpojumu, kultūras un tūrisma centru pārrobežu reģionā. Visbeidzot, minētajam dokumentam būs svarīga loma pilsētas budžeta un attīstības aktivitāšu plānošanā un ieviešanā.

Daugavpils attīstības programma tapusi sadarbojoties dažādu nozaru speciālistiem un zinātniekiem. Lai programmā tiktu ietvertas visu iedzīvotāju intereses, tās izstrādes laikā veiktas vairākas pilsētas iedzīvotāju aptaujas.

„Attīstības programma izstrādāta ar mērķi padarīt Daugavpili par pilsētu ar augstu dzīves, vides kvalitātes un tolerances līmeni, par pilsētu, kuras iedzīvotājiem pieejami visi multifunkcionāla un ekonomiskās attīstības centra pakalpojumi, par pārrobežu kultūras, izglītības un zinātnes centru, par pilsētu ar māju sajūtu,” saka Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Rita Strode.

Nākamais tiks sagatavots stratēģiskais vides novērtējums, kas kopā ar attīstības programmu un teritorijas plānojuma grozījumiem tiks nodots Daugavpils iedzīvotāju izvērtēšanai. Vienlaicīgi attīstības programma tiks nosūtīta izskatīšanai Latgales plānošanas reģiona attīstības padomē, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā un akceptēšanai Pilsētvides programmas koordinācijas padomē.

Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, kompānija „13.STĀVS”
e-pasts: harijs@13stavs.lv, tālr./fakss: 654 21243