Veido pirmo golfa laukumu Latgalē

Ludzas rajona brīvdienu mājās „Akmeņi”, kur arī līdz šim viesiem tika piedāvātas tādas aktīvās atpūtas iespējas kā ūdens aktivitātes, basketbols, volejbols un izbraukšana ar velosipēdu, šobrīd top arī golfa laukums, kas šeit ļautu rīkot valsts mēroga sacensības un piesaistīt aizvien vairāk atpūtniekus.


Gatavas 9 bedrītes

Kā stāsta brīvdienu māju „Akmeņi” īpašniece Ināra Jakupāne, uzsākt golfa laukuma izveidi tika nolemts jau pirms trīs gadiem, tā kā šāda reljefa vidē tas būtu rentablākais zemes izmantošanas risinājums. „Mums te ir tāda zeme, ka uz tiem tīrumiem vajadzēja kaut ko izdomāt. Graudaugi te nesanāk, lopus turēt arī nevaram, jo nav kas ap viņiem strādā. Un tā kā ģimenē sportošana ir iecienīta, tika lemts par golfu,” par golfa laukuma izveides sākumu stāsta I. Jakupāne. Daudz tikusi studēta arī dažāda literatūra par golfu. Šobrīd jau izveidots treniņu laukums, un pārējā teritorijā atklātas 9 bedrītes. Tā, kā zināms, ir puse no nepieciešamā, jo tradicionālajā golfa spēlē nepieciešamas 18 bedrītes. Tādēļ valsts mēroga sacensību posms „Akmeņos” pagaidām vēl netiek rīkots, taču Golfa spēlētāju asociācija šo jauno biedru jau ņēmusi vērā. Kā atzīst I. Jakupāne, apjomīgo laukumu nevar paspēt vēl nobeigt, jo gan paši saimnieki aizņemti citos darbos, gan arī ļoti izjūtams ir strādnieku trūkums, jo tīrumus nav kas nopļauj. „Ja būtu cilvēki, kalnus varētu gāzt,” uzsver „Akmeņu” saimniece, solot drīzumā spēles laukumu tomēr pabeigt pilnībā. Šobrīd izveidoto deviņu bedrīšu maršruts vijas teju 4 kilometru garumā un kopumā izvietojas uz 50 hektārus lielas platības pāri pauguriem un ap ezeru. Taču darba vēl esot gana, jāiztīra dīķi, jānokopj lauki un jāatrisina dažādi citi tehniski jautājumi.

Interese pieaug

„Interese par golfu ir, tas tūristu plūsmu arī palielināja,” stāsta I. Jakupāne, atzīstot, ka sākot klientiem piedāvāt apgūt un spēlēt šai pusē ne tik izplatīto sporta veidu, „Akmeņi” ir gan palielinājuši savu klientu loku, gan vairojuši interesi par golfu Latgalē.
„Tas ir labs relaksēšanās veids, lai varētu atslēgties no domām par biznesu. Reti kurā sporta veidā var tā atslēgties. Tad jādomā par bumbiņu, par līmeni, un aizmirstās viss pārējais. Ja grib kādus rezultātus, tad ir jādomā tikai par spēli, varbūt tāpēc tas biznesa cilvēkiem tā ir aizgājis,” stāsta I. Jakupāne, piebilzdama, ka šeit tomēr tas ir visai demokrātisks sporta veids. Un šajā sporta veidā roku iemēģināt braucot aizvien vairāk cilvēku.

Arī bioloģiskā pārtika

Brīvdienu māja „Akmeņi” klientiem, kas esot gan vietējie iedzīvotāji, gan ārzemju viesi, piedāvā bioloģisko pārtiku, gan no savas saimniecības, kas ir sertificēta bioloģiskā saimniecība, gan no blakus saimniecībām. Ja klienti vēlas izjādes ar zirgiem, arī šādu ekskursiju vai vizināšanos ar zirgiem esot iespējams noorganizēt. Ārzemnieki bieži izvēloties braucienu pa apkārtni ar velosipēdiem, ko arī uz nomu piedāvā šī brīvdienu māja.
Tā kā „Akmeņi” atrodas blakus nelielam ezeram, tūristiem tiek piedāvātas arī ūdens aktivitātes, brauciens ar laivu vai ūdensvelosipēdu. Taču kopumā, kā I. Jakupāne atzīst, sabiedrība esot visai kūtra uz aktīvām atpūtas iespējām, citādi gan esot ar ārzemju viesiem, kas parasti cenšas izmantot visas iespējas.
„Ārzemniekiem stārķi patīk. Augustā pirms lidošanas prom stārķu šeit uz golfa laukuma ir daudz, ko tad mēģina iemūžināt ar fotoaparātiem, piemēram, norvēģi, kuriem šādu lielu putnu nav,” stāsta I. Jakupāne.
Gadā „Akmeņi” uzņem ap 1000 līdz 2000 klientiem. „Katru gadu pa kādiem 500 nāk klāt,” par tūristu skaitu nelielu, bet stabilu palielināšanos stāsta I. Jakupāne.

Renāte Lazdiņa
Raksts publicēts sadarbībā ar laikrakstu Lietišķā Latgale