Veicinās Baltijas Ezeru Zemes atpazīstamību

INTERREG IIIA atbalstītā projekta Jauna tūrisma galamērķa radīšana, apvienojot Latgales un Rytu Aukstaitija pierobežas reģionu piedāvājumu realizācija sekmēs pierobežas reģionu tūrisma industrijas attīstību.


ES nauda sekmēs tūrisma attīstību pierobežā

Projekta iesniedzējs ir Latgales reģiona attīstības aģentūra. „Viens no projekta mērķiem ir tūrisma attīstība un reģiona kā kopēja tūrisma galamērķa (Baltijas ezeru zeme) atpazīstamības veicināšana. Protams, ka tiek uzlaboti jau esošie un attīstīti jauni tūrisma produkti, īpašu uzmanību pievēršot reģionu īpašajām priekšrocībām. Nepieciešams paaugstināt pārrobežu sadarbību tūrisma sektorā, izveidojot kopēju informatīvo sistēmu un veicinot uzņēmumu sadarbību,” uzsver projekta vadītājs Jānis Rutka.

Projekta Jauna tūrisma galamērķa radīšana, apvienojot Latgales un Rytu Aukstaitija pierobežas reģionu piedāvājumu realizēšanas laikā jau ir īstenotas vairākas svarīgas subaktivitātes – veikta izpēte (kas, kā, kāpēc, kad… ceļo uz BEZ) uz ko balstoties sagatavota komunikāciju stratēģija BEZ, izveidotas vairāk nekā 20 jaunas tūrisma pakalpojumu paketes, kuru tapšanu sekmēja arī reģiona tūrisma uzņēmēju semināri – apmācības (pavisam 3 cikli trijās virzienu grupās). Veikti arī priekšizpētes darbi ūdens tūrisma attīstībai nepieciešamās infrastruktūras izveidei un iekšzemes ūdensceļu izveidei, ar kuru rezultātiem būs iespējams pamatot investīcijas infrastruktūrā periodā 2007. – 2013. gads. Svarīga ir Baltijas ezeru zemes kā vienota tūrisma reģiona veicināšanas kampaņa, kuras mērķauditorija ir Rīgas, Viļņas un abu valstu iedzīvotāji. Šāda kampaņa mērķtiecīgi informēs potenciālos ceļotgribētājus par BEZ un mudinās izbaudīt unikālo dabu un atpūtas iespējas. Protams, vēl ir daudz jāstrādā pie šī reģiona tūrisma tālākās attīstības, taču arī šī projekta veikums ir nozīmīgs solis uz priekšu.

Projekta vadošais partneris ir Latgales reģiona attīstības aģentūra, bet līdzdarbojas vēl 6 partneri – Ignalinas atomelektrostacijas reģiona attīstības aģentūra, Eiroreģiona Ezeru zeme Latvijas un Lietuvas biroji, Utenas apgabala administrācija, Latgales reģiona tūrisma asociācija „Ezerzeme” un TAVA – Tūrisma attīstības valsts aģentūra.

Projekta ieviešanas plānotais laiks ir no 2005. gada decembra līdz 2007. gada novembrim. Kopējais projekta budžets ir 590 520 eiro, no kuriem 75 % līdzfinansē Eiropas Savienības programmas.

Reģiona ieguvums ir apmācīti uzņēmēji.

Pusotra gada laikā Latgales tūrisma uzņēmēji un speciālisti tika aicināti piedalīties trīs INTERREG IIIA projekta New Destiny (šāds ir projekta īsais nosaukums) ietvaros rīkotos semināru ciklos. Apmācības semināri tika organizēti dažādās Latgales pilsētās un lauku teritorijās par tūrisma aktuālām tēmām, kas tiešā veidā skar Latgales naktsmītņu biznesa, kultūras tūrisma, atpūtas ceļojumu un amatniecības specifiku. Semināru darbam tika piesaistīti Latvijas labākie apmācību lektori un atzīti tūrisma profesionāļi, kuri sniedza teorētiskas un praktiskas atziņas par Baltijas Ezeru zemes tūrisma produktu izveides niansēm.

„Latgales uzņēmēji aptaujās apliecina, ka apmācību cikls ir bijis ļoti noderīgs un sniedzis nozīmīgu ieguldījumu tūrisma produktu attīstībā un pilnveidošanā. Semināros tika iegūta informācija un zināšanas par nozarē un uzņēmējdarbībā svarīgām tēmām, piemēram, juridiskie līgumi tūrismā, kultūras pasākumu menedžments vai tūrisma produktu mārketings. Semināra lektori kopā ar vietējiem tūrisma speciālistiem analizēja Latgales un Aukštaitijas tūrisma piedāvājumu un radīja jaunas idejas esošo un jaunu tūrisma produktu pilnveidošanai, atpazīstamības veicināšanai. Daudzi semināra dalībnieki atzina, ka liela vērtība ir iegūtajiem biznesa kontaktiem, bet lektoriem bija iespēja ciešāk iepazīties ar Baltijas Ezeru zemes piedāvājumu,” stāsta J. Rutka.

Kopumā projekta ietvaros notika 36 interaktīvi apmācību semināri, kā arī 120 individuālās konsultācijas un 6 pieredzes apmaiņas braucieni 40 ar ūdens tūrismu saistītiem uzņēmējiem, 40 amatniekiem un 40 kultūras tūrisma speciālistiem Latvijā un Lietuvā.

Sagatavota informācija tūristiem

Lai ar projektu Jauna tūrisma galamērķa radīšana, apvienojot Latgales un Rytu Aukstaitija pierobežas reģionu piedāvājumu un Baltijas ezeru zemi iepazīstinātu tūrisma nozares profesionāļus un arī citus interesentus nepilnu divu gadu laikā ņemta dalība 6 tūrisma izstādēs gan Latvijā, gan arī ārpus tās.

„Ar marketinga aktivitāšu palīdzību ir jānodrošina tūristu skaita pieaugums reģionā. Tāpēc projekta realizēšanas laikā svarīga bija arī esošās tūrisma informācijas apkopošana un sagatavošana tūristu lietošanai. Rezultātā ir izdotas reģiona tūrisma kartes (80 000 eksemplāri), 2 tūrisma produktu brošūras (70 000 eksemplāri), kā arī 2 pasākumu bukleti (14 000 kopiju 5 valodās). Visaptveroša nacionālā līmeņa reklāmas kampaņa ir sagatavota un tiks realizēta rudens sezonā, iekļaujot sevī gan ikmēneša laikrakstu, žurnālu speciālizlaidumus (200 000 eksemplāri Latvijā un Lietuvā), gan arī āra reklāmas stendus un reklāmu uz sabiedriskajiem transportiem – tramvaji, autobusi (Rīgā) un trolejbuss (Viļņā). Plānoto TV klipu vietā, saskaņā ar PR stratēģiju, tiek likts akcents tieši uz web-reklāmu, jo pēc speciālistu domām un pētījumiem šādam informācijas kanālam tūrisma attīstībā ir arvien lielāka nozīme.” stāsta Jānis Rutka.

Kopējs informācijas portāls

Pašlaik vēl turpinās darbs pie kopējas tūrisma informatīvās sistēmas izveide – saistot kopā mājas lapas www.latgale.lv, www.ezerukrastas.lt un www.balticlakes.com. Šī portāla mērķis – kopēja Baltijas Ezeru zemes informācijas sistēma, kas ietver informāciju par Latgales un Rytu Aukštaitijas tūrisma iespējām, kā arī par daļu Vitebskas apgabala Baltkrievijā. „Ceram, ka šis portāls atvieglos Jums ceļojuma gaitas Baltijas Ezeru Zemē un noderēs par personīgā ceļojuma maršruta izstrādes pamatu. Pagaidām ar jaunizveidotajiem maršrutiem un Latgales tūrisma piedāvājumu varat iepazīties Latgales tūrisma portālā www.turisms.latgale.lv,” informē projekta vadītājs.

Projekts Jauna tūrisma galamērķa radīšana, apvienojot Latgales un Rytu Aukstaitija pierobežas reģionu piedāvājumu
Kopējais finansējums – 590 520 eiro
Tai skaitā:
ERAF – 442 890 eiro
Latvijas un Lietuvas līdzfinansējums – 147 630 eiro