„Vecā maiznīca” jau 10 gadus veca

SIA „Vecā maiznīca” šogad svin jubileju – jau 10 gadus šeit tiek cepta garšīga, cilvēku vidū atzīta un pieprasīta maize, kuru ikdienas uzturā lieto gan Latgales, gan attālāku rajonu iedzīvotāji. Kaut gan maiznīcai šī brīža inflācijas dzirnavās neklājas viegli, tomēr jau aprīlī veikalu plauktos parādīsies jauna „Vecās maiznīcas” rudzu maizes šķirne.


Trūkst cepēju

Pašlaik uzņēmumā strādā 135 cilvēki, kaut gan speciālistu trūkums savā ziņā ietekmē uzņēmuma darbību un nākotni. SIA „Vecā maiznīca” direktors Aleksandrs Puriņš atzīst, ka arī šajā ceptuvē, tāpat kā visur citur Latgalē, trūkst šīs nozares speciālistu. Varētu šķist, ka maizes cepšana nav grūts un atbildīgs darbs, taču ne katrs to spēj un grib uzņemties, jo tas prasa lielu atbildību, lai tiktu saražota kvalitatīva un pircēja vēlmēm atbilstoša maize. Latvijā šādus speciālistus diemžēl neapmāca. Un cilvēkiem pašiem arī nav vēlēšanās piepūlēties, jo vieglāk ir aizbraukt peļņā uz Īriju.

Miltiem Latvijā ir Eiropas cenas, bet maize 3 reizes lētāka

Runājot par Latvijas Maiznieku biedrības paziņojumu, ka ar maiju maizes cenas pacelsies par 10 – 15%, A. Puriņš vēlreiz atklāj vispārzināmu patiesību: „Visu maizes ražošanai nepieciešamo komponentu cena iet uz augšu. Cenas ceļas ne tikai degvielai, bet arī graudiem, miltiem, nodokļi ir augsti. Cilvēki grib lielākas algas. Ja runājam par inflāciju, tad oficiāli tā ir 6 – 7%, bet patiesībā sasniedz visus 10%, tāpēc cenas ir jāpaceļ, lai būtu līdzsvarā, lai spētu nomaksāt nodokļus, iepirkt kvalitatīvas izejvielas. Miltiem Latvijā ir Eiropas cenas, bet maize šeit ir apmēram trīs reizes lētāka nekā Eiropā. Turklāt daudzās citās valstīs maize nav īsti garšīga.”

Kaimiņvalsts milti kvalitatīvāki

Maizes cepšanai milti pārsvarā tiek iepirkti no „Rīgas dzirnavnieka”, taču tikai kviešu. Rudzu miltus uzņēmums iepērk no Lietuvas, jo tie ir kvalitatīvāki. Šobrīd „Vecajai maiznīcai” viegli neklājas, tāpēc tā ir orientēta uz vislabāko kvalitāti un pircēju vēlmju apmierināšanu. Gribētos arī atrast savu nišu, lai maiznīcai būtu savs, visiem pazīstams tēls.

Šobrīd „Vecās maiznīcas” produkcija ir 30 baltmaizes veidi, 7 – saldskābās, 7 rudzu un 5 veidu rupjmaize. Un katrs var atrast savai gaumei piemērotu. Patērētāju loks arī ir visai plašs, jo SIA „Vecā maiznīca” piegādā savu produkciju gan tepat Rēzeknē, gan arī uz Balviem, Alūksni, Madonu, Aizkraukli, Ogri, pat Rīgu.

Jau aprīlī jauna rudzu maizes šķirne

Lai paplašinātu patērētāju loku, uzņēmums aktīvi piedalās arī dažādos konkursos, piegādā maizi sabiedriskajām iestādēm, piemēram, skolām, bērnudārziem. Bet par pieprasījumu sūdzēties nevar.

Nekādi lieli pasākumi nav plānoti, lai atzīmētu maizes ceptuves jubileju, bet, tā kā šogad aprit 10 gadi, kopš darbojas „Vecā maiznīca”, ar aprīli tiek plānots ražot jaunu, kvalitatīvu un garšīgu rudzu maizes šķirni, atklāj A. Puriņš.

Guna Ločmele
Raksts publicēts sadarbībā ar laikrakstu Lietišķā Latgale