Vai Pasaules Sienu varētu izvietot Latgalē?

2007. gada 2. maijā sācies nekustamā īpašuma atlases konkurss, lai izvēlētos Pasaules Sienas parka izveides vietu. Konkursā var piedalīties Latvijas pašvaldības, privātpersonas un juridiskas personas, kam pieder attiecīgi zemes gabali. Vēlamais zemes gabals ir 80-140 hektārus liels.


Atbilstoši Pasaules Sienas projekta realizācijas etapiem, sācies otrais izveides posms – nekustamā īpašuma un arhitektūras daļa. Šī posma ietvaros pirmais solis ir nekustamā īpašuma atlases konkurss. Pēc tam tiks izstrādāts arhitektūras un plānošanas uzdevums konkursam un tad sāksies starptautisks arhitektu konkurss, lai izvēlētos arhitektu biroju, kas izstrādās pilnu parka arhitektūras daļu.

Nekustamā īpašuma atlases konkursa nepieciešamību pamato Wall of the World pārstāvis Gints Cēlājs: „Projekta īstenotāji jau šobrīd ir noslēguši ilgtermiņa zemes nomas līgumu ar pirmpirkuma tiesībām par atbilstošas platības zemes gabalu Liepājas rajonā. Tomēr, tā kā vietai, kurā parks tiks uzbūvēts, paredzama liela tūristu plūsma un ekonomiskā attīstība, vēlamies nodrošināt vienādas iespējas visiem Latvijas rajoniem. Tādēļ rīkojam konkursu, kurā cilvēki, uzņēmumi un pašvaldības aicinātas piedāvāt atbilstošu zemes gabalu, kuru Wall of the World sākotnēji nomā un vēlāk paredz iegādi parka būvniecībai.”

Galvenie kritēriji, kas tiks ņemti vērā izvērtējot pieteikumus, būs zemes platība, pieejamā infrastruktūra, reljefs un tā topogrāfiskās īpatnības, kā arī cena. Vēlamais zemes gabals ir 80 -140 hektārus liels aptuvena taisnstūra vai kvadrāta formā, ne tālāk par 30 km līdz asfaltētiem ceļiem. Pieteikumus dalībai konkursā var iesniegt līdz 2007. gada 8. jūnijam plkst. 15:00.

Uzaicinājums piedalīties konkursā nosūtīts visām Latvijas pašvaldībām, savukārt fiziskas un juridiskas personas ar konkursa nolikumu var iepazīties projekta mājas lapā www.pasaulessiena.lv sadaļā „Aktualitātes”.

Uzziņai:
Projekta Wall of the World ietvaros Latvijā tiks uzbūvēts ~ 47 hektārus liels parks, kurā atradīsies 272 sienas, klātas ar granītā iegravētiem 65 miljoniem pasaules iedzīvotāju personas datiem. Cilvēki no visas pasaules var reģistrēties savu datu iegravēšanai, apmeklējot www.walloftheworld.org. Katrs cilvēks reģistrējoties vienlaikus nobalso par Wall of the World kā astoto pasaules brīnumu. Tādā veidā 65 miljoni divdesmit pirmā gadsimta cilvēku kopīgiem spēkiem izveidos astoto pasaules brīnumu.

Projekta atklāšana, kurā piedalījās masu mediju pārstāvji, Latvijas Sarkanā Krusta prezidents Valdis Nagobads, Latvijas Institūta direktors Ojārs Kalniņš un citi projekta atbalstītāji, notika 2007. gada 19. aprīlī. Kopš šīs dienas reģistrējušies jau vairāk kā 2500 cilvēki, šādu skaitu projekta autori bija plānojuši sasniegt tikai trīs mēnešu laikā. Projekta galvenais partneris ir biedrība „Latvijas Sarkanais Krusts”.

Informāciju sagatavoja
Ansis Līpenītis
Wall of the World valdes loceklis

Kontakti papildus informācijai
Tālr.: 26589196; ansis.lipenitis@walloftheworld.org