Uzsākta projekta “Virtuālā Latgales krucifiksu enciklopēdija” īstenošana

Latgales lauku apvidos, visbiežāk tālu no lielajiem ceļiem, vēl šur tur atrodamas krūmos ieaugušas, kokā, akmenī vai citā materiālā veidotas nelielas būvformas, ko vietējie iedzīvotāji sauc par ceļmalas jeb sādžas krustiem. Tie nereti ir sarežģīti veidojumi, kuros ietilpst arī krustā sistā Pestītāja tēls. Sādžas krusts jeb krucifikss ir saaudzis ar latgalieša būtību. Tomēr nebūtu pareizi skaidrot krucifiksu rašanos tikai ar Latgales iedzīvotāju dziļo reliģiozitāti. Krusts bija cilvēku vienotājs un kopā saucējs, vieta, kur apstāties, noņemt cepuri, pārmest krustu. Krucifiksu rašanās saistīta ar Latgaliešu tautiskās pašapziņas veidošanās un identitātes apzināšanās laiku, kad, pulcējoties pie sādžu krustiem un runājot mātes valodā, kaut daļēji varēja izvairīties no rusifikācijas spaidiem.

Lai vairotu sabiedrības informētību par Latgales novada tradicionālo kultūru, esam iecerējuši izveidot virtuālu Latgales krucifiksu enciklopēdiju, kurā būtu izvietotas sādžu un ceļmalu krustu fotogrāfijas, informācija par to tapšanas laiku, autoru un citiem ar krucifiksiem saistītiem vēsturiskiem notikumiem. Interneta enciklopēdijā plānots izveidot Latgales virtuālo karti ar esošo un bijušo krucifiksu atrašanās vietām. Lai nodrošinātu izveidotā resursa interaktivitāti, katru enciklopēdijas rakstu būs iespēja papildināt ar resursa lietotāju atsaucēm un komentāriem.

1997. gadā tika izdots koktēlnieka Antona Rancāna pētījums par Latgales ārtelpas koka krucifiksiem „Krustā cirstās ciešanas.” Tas ir vienīgais apkopotais un publiskotais vizuāli un tekstuāli informatīvais avots par šo unikālo kultūras vēstures parādību Latgalē. Topošās enciklopēdijas saturs balstīts uz šī apjomīgā darba rezultātiem.
Saskaņā ar projekta aktivitāšu plānu jūnija sākumā notikušas darba grupas radošās apspriedes, kuru rezultātā izveidota virtuālās enciklopēdijas struktūras, dizaina un funkcionalitātes koncepcija.

Projekts “Virtuālā Latgales krucifiksu enciklopēdija” tiek īstenots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda Latgales Kultūras programmas finansiālu atbalstu.