Tuvojas nobeigumam projekta “Virtuālā Latgales krucifiksu enciklopēdija” īstenošana

Septembra un oktobra mēnešos aktīvi norisinājās virtuālās Latgales krucifiksu enciklopēdijas materiālu apstrāde un interneta resursa veidošana.


Lai iegūtu aktuālas krucifiksu fotogrāfijas un precizētu informāciju, rudens saulainajās dienās notika vairāki izbraucieni uz Preiļu, Daugavpils un Krāslavas rajoniem. Šajās ekspedīcijās noskaidrojās, ka laika periodā no 1997.gada, kad tika publicēts koktēlnieka Antona Rancāna pētījums „Kokā cirstās ciešanas”, daudzi krucifiksi, kā arī pie tiem piestiprinātās kokā grieztās Pestītāja figūras ir gājušas bojā vai pazudušas. Ir radušies arī vairāki jauni kokā griezti krucifiksi. Tādi biežāk atrodami Rēzeknes un Preiļu rajonos. Salīdzinājumā ar pārējiem rajoniem kopumā vislabāk saglabājušies, kopti un restaurēti ir Rēzeknes rajona teritorijā atrodamie koka krucifiksi.

Līdzās minētājā grāmatā esošajām fotogrāfijām esam ieguvuši ievērojamu skaitu jaunu digitālu fotogrāfiju, kuras varēs apskatīt enciklopēdijas šķirkļos.

Projekta komandas dalībnieki strādā pie materiālu ievades resursa datu bāzē, veic teksta korekcijas, precizē enciklopēdijas faktus. Šobrīd tiek veidota arī interaktīva karte, kurā būs norādītas enciklopēdijā iekļauto krucifiksu atrašanas vietas.

Atgādinām, ka šī gada jūnijā ar Valsts Kultūrkapitāla fonda Latgales Kultūras programmas finansiālu atbalstu notiek projekta “Virtuālā Latgales krucifiksu enciklopēdija” īstenošana. Projekta iecere ir izveidot internetā virtuālu Latgales krucifiksu enciklopēdiju, pamatojoties uz koktēlnieka Antona Rancāna pētījumu, aktualizējot tā vizuālo un saturisko informāciju par koka krucifiksiem Latgalē. Projektu īsteno Makašānu amatu vidusskola, kas atrodas Rēzeknes rajona Verēmu pagastā.