Reģiona reģenerācijas projekta noslēguma konference Daugavpilī

Šā gada 13.-14.decembrī Daugavpilī notiks INTERREG III programmas projekta „Reģiona attīstība, ieviešot reģenerācijas pasākumus” noslēguma konference „Sadarbība ir nākotne”.


Tajā prezentēs projekta rezultātus – pārrobežu reģiona reģenerācijas stratēģiju un projekta partneru Daugavpils, Krāslavas (Latvija), Utenas, Zarasu un Visaginas (Lietuva) pašvaldību atsevišķu teritoriju reģenerācijas plānus (pilotprojektus), kā arī notiks darbs sekcijās, kurās tiks diskutēts par reģiona attīstību, izmantojot jau esošās vai veidojot jaunas sadarbības formas kopīgām aktivitātēm dažādās jomās (tūrisms un kultūra, vides aizsardzība, uzņēmējdarbība, sociālā sfēra u.c.) nākamajam plānošanas periodam (2008. – 2013. gadiem). Otrajā dienā tiks apkopoti sekciju darba rezultāti, ieteikumi turpmākās sadarbības aktivizēšanai un koordinēšanai augstākminētajās jomās, iespējamo kopīgo projektu tēmas un parakstīts projekta noslēguma dokuments – deklarācija – kā akcepts turpmākās sadarbības aktivizēšanai starp projekta partneriem.

Reģiona reģenerācijas projekta mērķis ir pārrobežu reģiona (tajā ietilpst Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pierobežas pilsētas) attīstība. Pilsētu sadarbība ekonomikas jomā ir projekta pamats. „Progresējošā globalizācija liecina par to, ka ekonomiskā konkurence kļūst aizvien lielāka. Lielu un ātri augošo ekonomiku (piem. Ķīna u.c.) paraugi (ietekme, draudi) apliecina, ka atsevišķiem subjektiem konkurēt kļūst arvien grūtāk. Sadarbojoties kā reģioni, pilsētas ir konkurētspējīgākas, paralēli tiek novērsta arī nevajadzīga konkurence lokālā mērogā,” stāsta projekta vadītāja Oksana Jačmeņova (Daugavpils domes Pilsētas attīstības departaments).

Projekta ietvaros izveidots tīkls starp pašvaldību speciālistiem plānošanas un ekonomikas jautājumos. Nolemts paplašināt kontaktus, veidojot līdzīgus tīklus arī citās sfērās, piem. kultūrā, tūrismā, uzņēmējdarbības attīstīstīšanā, sociālās un vides jomās. Tāpēc konferencē piedalīsies ne tikai ekonomikas, bet arī augstākminēto jomu speciālisti no projektā iesaistītajām pašvaldībām.

Katrā pilsētā tika izvēlēta teritorija, kuru attīstot, tiks sniegts ieguldījums pārrobežu reģiona identitātes veidošanā. Daugavpilī tā ir Daugavpils lidosta, Krāslavā – pilsētas parka tūrisma informācijas centrs, Utenā – Vižoņas parka sporta infrastruktūras izveide, Zarasos – Zarasu ezera krasta līnijas labiekārtošana un Visaginā – industriālais parks.

Šī projekta ietvaros finansēta izvēlēto pilotprojektu tehniskās dokumentācijas sagatavošana. Reģiona reģenerācijas projekts ilgst no 2005.gada oktobra līdz 2007.gada 31.decembrim. Kopējais projekta finansējums ir 240 000 Ls, no kuriem 75% finansē Eiropas Savienība. Projekta iniciators ir Daugavpils Pilsētas dome.

Konference notiks viesnīcā „Dinaburga”, Dobeles ielā 39.