Pētera Martinova izgudrojumi

P. Martinovs savā dzīvē izgudrojis un konstruējis daudzas ierīces, par ko apbrīnots un atzīts zinātniskajās aprindās. Sevišķi nopietni tam pievērsies, aizejot pensijā. Nupat viņa izgudrojumus – vēja un saules ģeneratoru, peldošo hidromonitoru vēroja un novērtēja darbībā Rīgas Terhniskās universitātes augsta ranga speciālisti – Mehānikas institūta direktors-eksperts Jānis Vība, Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes doktorands Alvis Sokolovs, profesors Semjons Cefanskis.

Hidromonitora darbību demonstrēja Rušonas pagasta Pokšānu linu mērcēšanas dīķī. Viesi bija pārsteigti par tā spēku un darbības principu, kad ar spēcīgu ūdens strūklu no ūdenstilpnēm tiek aizskaloti krūmi, koki un niedres ar visām saknēm, nenodarot dabai, zivīm un dzīvniekiem nekādu postu, turklāt ar to var iegūt arī sapropeli.

Eksperti atzina, ka līdzvērtīgas iekārtas šobrīd pasaulē neesot. Ārzemēs ūdenstilpnēs ar apaugumu cīnās, to appļaujot, bet saknes vienalga paliek un augs turpina augt. Speciālisti atzinīgi novērtēja arī vēja un saules ģeneratora darbību. Pēc ekspertu domām, P. Martinova izgudrojumi tiks patentēti, un viņš tos varēs pārdot firmām un individuālajiem klientiem. Pēterim apsolīts, ka ar Rīgas Tehniskās universitātes palīdzību viņš varēs iesaistīties dažādos projektos. Viņa ieceres iespēju robežās solījusies atbalstīt Riebiņu novada dome un Rušonas pagasta pārvalde.

Plašāku materiālu lasiet “Vietējās Latgales Avīzes” 7.septembra numurā