Papildus investīcijas uzņēmējdarbības attīstībai

Pagājušajā nedēļā Daugavpilī risinājās Investīciju forums, kuru rīkoja Daugavpils pilsētas dome sadarbībā ar korporatīvo finanšu kompāniju „Laika stars”, Rīgas Fondu biržu „OMX” un Latvijas Riska kapitāla asociāciju, kurā piedalījās visu jau minēto organizāciju pārstāvji, lai iepazīstinātu uzņēmējus par iespējām saņemt papildus investīcijas uzņēmējdarbības efektīvai attīstībai.


Investīcijām pievilcīgākās nozares

Jānis Pinnis, „Laika stars” vecākais finanšu konsultants forumā atklāja prezentāciju ciklu, iepazīstinot ar investīcijām pievilcīgām nozarēm Latvijas ekonomikā. Lai definētu nozares pievilcīgumu, tika apskatīti potenciālie riska faktori, kas spēj ietekmēt uzņēmējdarbības aktivitāti un attīstību. Atkarībā no šiem riska faktoriem tiek veidots nozares tēls, tādejādi iedalot nozares vairākos līmeņos, sākot ar augstāka riska un beidzot ar zemāka riska nozarēm. Viens no tipiskākajiem pēdējā minētā līmeņa piemēriem būtu būvniecības nozare. Kā piecas potenciāli investīcijām pievilcīgākās nozares nākotnē tika minētas nekustamā īpašuma sfēra, pārtikas produktu izstrāde, vairumtirdzniecība, tranzīts un ārvalstu kapitāla piesaiste.

Finansējuma izmantošana

Izskatot nozaru īpatnības, J. Pinnis turpināja ar prezentāciju „Banku piedāvātā finansējuma izmantošana”, kurā tika izdalīti vairāki svarīgi punkti šī te finansējuma izmantošanas procesā. Banku attīstība ir svarīgs aspekts, kas šajā gadījumā būtu jāņem vērā arī uzņēmējam, tā kā tā sniedz gan plašākas izvēles iespējas, gan lielāku risku, uzņemoties saistības. J. Pinnis izdalīja arī abu pušu, bankas un uzņēmēja, pamatprincipus, minot bankas fokusēšanos uz riska sadali starp finansētāju un finansējamo un uzņēmēja efektīvu darbošanos ar saviem līdzekļiem, apdomību ar svešiem līdzekļiem. Tātad šie pamatprincipi ir tie, kas būtu jāņem vērā izvēloties finansētāju. Arī pats finansēšanas process ietver sevī bankas – klienta attiecības, kas ne reti rada problēmsituācijas kredītsaistību realizēšanas procesā. Arī nodrošinājuma līmeņi, iespēja dzēst paredzamos maksājumus, kā arī bankas pastiprināta uzmanība kreditējamajam uzņēmumam tika minēti kā šī finansējuma izmantošanas procesa elementi.

Vai ES „viegla nauda”?

Savukārt Arnolds Kostomarovs, „Laika stars” projektu attīstības direktors, piedāvāja ieskatu Eiropas Savienības fondu piesaistes procesā. A. Kostomarovs iesāka ar sabiedrībā pieņemtu stereotipu, ka ES nauda tiek dēvēta par t.s. „vieglo naudu”, taču lai lauztu šo stereotipu, atklāj, cik sarežģīts ir ceļš līdz ES finansējumam. Ir daudz noteikumu un ierobežojumu, kas limitē iespējas iegūt ES fondu atbalstu. Un tikai rūpīgi izvērtējot situāciju, salīdzinot mērķus ar iespējām un kritērijiem, riskējot ar kādu kapitāla daļu, pieņemot galējos lēmumus pēc rūpīgas ES prasību izpildes, ir iespējams iegūt cerēto atbalstu. „Tas ir precīza, pārdomu pilna procesa rezultāts,” uzsvēra A. Kostomarovs.

Biržā arī mazie

Savukārt Indars Aščuks, Rīgas fondu biržas valdes priekšsēdētaja vietnieks, iepazīstina ar alternatīvo biržu „First North” un kapitāla piesaistes iespējām šajā biržā. Alternatīvā birža sniedz iespēju ne tikai lieliem, bet arī mazākiem uzņēmumiem kotēties tajā, kas ir īpaši pievilcīgs piedāvājums Baltijas valstu reģionam. I. Aščuks minot iemeslus, kāpēc uzņēmumam vajadzētu iesaistīties alternatīvajā biržā, kā arī skaidrojot tās nozīmi, iespējas, prasības un piedāvājumus, īpaši uzsver sertificēta konsultanta, kā vidutāja starp biržu, investoriem un uzņēmēju, lomu visā koncepcijas sistēmā. Šai sakarā jāpiemin, ka 1. jūnijā šīs biržas tirgus tika atvērts un uzņēmumiem, izejot noteiktas pārbaudes stadijas, ir iespēja tam pievienoties.

Biznesa eņģeļi

Forumā Sandis Jurševics, Latvijas Riska kapitāla asociācijas izpilddirektors arī prezentēja riska kapitāla iespējas. S. Jurševics riska kapitālu definēja kā alternatīvu bankas kredītam, minot līdzības un atšķirības abu fenomenu starpā, kā arī norādot uz abu procesu parādīšanos līdzās, papildinot vienam otru. Trāpīgs riska kapitāla apzīmējums šķiet „vitamīni jūsu biznesam”, kas arī funkcionē kā Latvijas Riska kapitāla asociācijas lozungs un atspoguļo riska kapitāla nozīmi uzņēmējdarbības jomā.

Korporatīvo finanšu kompānijas „Laika stars” priekšsēdētajs un Latvijas Biznesa eņģeļu biedrības (LBEB) valdes priekšsēdētājs Vadims Jerošenko arī uzsver un atgādina, ka LBEB ir pieredzes bagātu investoru grupa, kas ir gatavi uzklausīt inovatīvas un daudzsološas idejas un biznesa plānus, lai tos izvērtētu un izlemtu par finansējuma piešķiršanu.

Ilze Baltmane
Raksts publicēts sadarbībā ar laikrakstu Lietišķā Latgale