Noslēdzies projekts “Virtuālā Latgales krucifiksu enciklopēdija”

Šī gada 4. jūnijā ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latgales reģiona attīstības aģentūras finansiālu atbalstu tika uzsākta projekta “Virtuālā Latgales krucifiksu enciklopēdija” īstenošana. Sešu mēnešu laikā ir izveidots interaktīvs interneta resurss, kurā plašai auditorijai ir pieejama informācija par Latvijas austrumu novadam raksturīgo tautas mākslas veidu un garīgās dzīves sastāvdaļu.

Lai vairotu sabiedrības informētību par Latgales novada tradicionālo kultūru, šī gada sākumā radās iecere izveidot virtuālu Latgales krucifiksu informatīvo elektronisko datu bāzi, kurā būtu izvietotas sādžu un ceļmalu krustu fotogrāfijas, informācija par to tapšanas laiku, autoru un citiem ar krucifiksiem saistītiem vēsturiskiem notikumiem. Šīs idejas īstenošanai 2007. gada martā Makašānu amatu vidusskolas radošā grupa pieteica projektu “Virtuālā Latgales krucifiksu enciklopēdija” finansiāla atbalsta saņemšanai Latgales kultūras programmas projektu konkursam. 2007. gada maijā tika parakstīts līgums par finansējuma piešķiršanu un darbu veikšanu.

Lai iegūtu aktuālas krucifiksu fotogrāfijas un precizētu informāciju, notika vairāki izbraucieni uz visiem Latgales rajoniem. Šajās ekspedīcijās noskaidrojās, ka laika periodā no 1997.gada, kad tika publicēts koktēlnieka Antona Rancāna pētījums „Kokā cirstās ciešanas”, daudzi krucifiksi, kā arī pie tiem piestiprinātās kokā grieztās Pestītāja figūras ir gājušas bojā vai pazudušas. Ir radušies arī vairāki jauni kokā griezti krucifiksi.

Līdzās minētājā grāmatā esošajām fotogrāfijām esam ieguvuši ievērojamu skaitu jaunu digitālu fotogrāfiju, kuras varēs apskatīt enciklopēdijas šķirkļos.

Interneta vietne „Krucifiksi.lv” ir laista klajā šī gada novembrī. Sākotnēji tā darbosies tā saucamajā beta testēšanas režīmā, kura laikā projekta īstenotāji apkopos atsauksmes, ieteikumus un piezīmes par resursa darbību, funkcionalitāti, veiks izmaiņas dizainā, izlabos atrastās kļūdas un neprecizitātes. Laipni lūdzam piedalīties Krucifiksi.lv publiskajā testēšanā un apspriešanā, gaidām jūsu komentārus!

Latgales koka krucifiksi ir saistoši objekti ārzemju un citu novadu tūristiem. Šajā interneta resursā ietvertā informācija būs noderīga gan individuālo ceļojumu plānotājiem, gan Latgales reģiona tūrisma organizācijām, kas veicinās novada lauku tūrisma kultūras sastāvdaļas attīstību. Resursa datu bāzē ir atrodama klasificētā informācija par vairāk nekā 160 objektiem, krucifiksu vēsturi un mūsdienu situāciju.

Projektu īsteno Makašānu amatu vidusskola, kas atrodas Rēzeknes rajona Verēmu pagastā.