Medus diena Rikavā

Latvijas Jauno Zemnieku klubs sadarbībā ar Zemkopības ministriju organizē Karjeras dienas laukos „Piens. Medus. Maize”. Karjeras dienu mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar lauksaimniecības nozarēm, kuras specializējas piena, medus, maizes un to izstrādājumu ražošanā un pārstrādē.


Uz šiem pasākumiem ir aicināti 7.-12. klašu skolēni. Šogad mazpulcēnus karjeras dienu ietvaros uzņem Rēzeknes rajona saimniecības. Piena nedēļas ietvaros skolēni apmeklēja Pušas pagasta saimniecību , bet Medus diena 25. jūlijā notika Rikavā, zemnieku saimniecībā „Pīlādži” (īpašnieki Skaidrīte Petrova-Dakule un Vitālijs Dakulis).

Medus dienas pirmajā daļā Rikavas kultūras namā ar sava amata prasmi biškopībā iepazīstināja Skaidrīte. Viņu klausījās mazpulcēni no Rēzeknes rajona Nautrēniem, Krāslavas rajona Robežniekiem un Ludzas rajona Mežvidiem. Biškope plaši klastīja par biškopības amatu, pastāstīja par nepieciešamajām iemaņām medus ieguvē un to produktu pārstrādi, par dažādiem kurioziem saskarsmē ar bitēm. Skolēni uzzināja atbildes uz jautājumiem: kā bite zina, kurā stropā atgriezties; ar ko piebarot bites; kādi ir bišu ienaidnieki; kas ir propoliss; kādas krāsas redz bite; kāds ir medus sastāvs?

„Pīlādži” ir sertificēta saimniecība, kuras aprūpē ir trīsciparu bišu saimes ar bioloģisko lauksaimniecību. Bišu saimes tiek nogādātas ganību laukos, kur medus ieguvei ir iesēti nektāraugi.
Dienas gaitā bija iespēja iepazīties ar biškopības darba specifiku, atrast atbildes uz āķīgiem jautājumiem, piedalīties interesantās atrakcijās, nopelnīt balvas. Katra komanda bija sagatavojusi mājas darbus un prezentēja savu izgudroto pārtikas produktu vai skaistumkopšanas produktu ar medus piedevu. Konkursu vērtētājiem nācās izbaudīt visas garšas un smaržas, izņemot sejas maskas, kuras vērtētāji lūdza prezentētājiem izbaudīt pašiem.

Zemnieku saimniecības „Pīlādži” īpašnieki pasākuma dalībniekus cienāja ar medu, pienu un tēju, bet noslēgumā visi apmeklēja bišu dravu.

Projekta noslēgums un punktu skaitīšana notiks “Piena, maizes un medus” svētkos Jelgavā, 25. augustā, kur uzvarētāji saņems lielo balvu – velosipēdu. Savukārt konkursa „Medusmaize ar pienu” dalībnieki cīnīsies par komandas ceļazīmi ceļojumam uz ārzemēm.