„Latgales ziedi” atver veikalu

SIA „Latgale ziedi”, kas līdz šim nodarbojās galvenokārt ar rožu audzēšanu un vairumtirdzniecību jūlija beigās plāno atklāt firmas veikalu Ludzā, tādējādi arvien vairāk attīstot floristikas nozari un nodrošinot izdevīgāku noietu savai produkcijai.


Ģimenes uzņēmums

SIA „Latgales ziedi” ir samērā jauns uzņēmums, kas visai stabili un mērķtiecīgi Rēzeknes rajona Verēmu pagastā attīstās jau trīs gadus. „Šis bizness ir kā tradīcija. Savulaik vīra vecāki nodarbojās ar puķkopību, un tagad mēs to turpinām,” par biznesa profila izvēli stāsta SIA „Latgales ziedi” līdzīpašniece un direktore Diāna Diklaba, kas gan pati, gan vīrs, uzņēmuma īpašnieks Igors Diklabs, pēc profesijas ir agronomi. „Kad beidzām tehnikumu bija grūti laiki, nebija darba, tāpēc pamazām sākām darboties paši.”
Sākumā tās esot bijušas nelielas siltumnīcas pie mājas, līdz pirms trīs gadiem tika iegādāti pamesti siltumnīcu karkasi, kas bija vēl saglabājušies no Padomju Savienības laikā esošā aptuveni 2,5 hektārus lielā stikla siltumnīcu kompleksa.
Šobrīd tikai daži no šiem gandrīz sabrukušajiem siltumnīcu karkasiem pārvērsti peļņu nesošā uzņēmumā, tāpēc uzņēmumam ir attīstības iespējas.

Audzē rozes un stādus

Uzņēmuma galvenā pamatnodarbošanās ir rožu audzēšana, taču šogad pirmo gadu tika nolemts pamēģināt arī dažādu stādu audzēšanu, kam, kā atzina Diāna Diklaba, arī esot bijis salīdzinoši labs noiets. „Šogad izzinājām tirgu, ko cilvēki grib, lai zinātu, ko nākamgad audzēt vairāk,” skaidro D. Diklaba.
Kopējā sešu siltumnīcu platība, kurā SIA „Latgales ziedi” šobrīd audzē gan rozes, gan stādus, ir ap 3000 m2. Šeit tiek audzētas ap 20 rožu šķirnes. „Tā ir izdevīgāk tirgot vairumā, ja ir mazāk šķirņu un tās audzē lielākos apjomos,” skaidro D. Diklaba, piebilzdama, ka tradicionāli lielāks pieprasījums ir pēc sarkanām rozēm. Pavasarī 8. martam, šeit tiek audzētas un ziedinātas tulpes, narcises, bet izlaidumu laikam – lilijas.

Konkurence ir liela

SIA „Latgales ziedi” produkciju pārsvarā realizē vairumā. Tiek apgādāti Latgales un Vidzemes reģiona veikali Rēzeknē, Balvos, Gulbenē, Smiltenē, Valmierā, Valkā, kā arī Ludzā, Zilupē un Preiļos.
Kā atzīst uzņēmuma īpašnieks Igors Diklabs, šajā nozarē strādājot, jārēķinās ar lielu konkurenci, ko galvenokārt sastāda lietuviešu, poļu un holandiešu importētie ziedi, kas pircējiem ir salīdzinoši lētāki.
„Cenas aug uz mēslojumu, ķimikālijām, darbaspēku un visu pārējo, bet uz produkciju vairumtirdzniecībā mums diemžēl pēdējo divu gadu laikā cenas ir nokritušas pat par 15 %. Mazumtirdzniecībā gan ir cita situācija,” skaidro I. Diklabs. „Mēs nevaram cenu pacelt augstāku, jo poļu produkcija min uz papēžiem,” piebilst D. Diklaba. Pēdējā laikā arī patriotisms patērētājos ir zudis. Ja pirms dažiem gadiem Valkā, Valmierā un Smiltenes pusē bija īpaši pieprasīta vietējā produkcija un mūsu ziedi, tad tagad tas ir samazinājies.
Diemžēl biznesā visi līdzekļi ir labi, un ir tirgotāji, kas arī ārvalstu produkciju izdot par vietējo, kaut gan kā uzsver I. Diklabs, šādi veikalnieki var pazaudēt savus klientus, jo vietējās rozes tomēr stāv ilgāk. „Šodien mēs tās nogriezām un rīt tās jau ir veikalā. Mēs ļoti cīnāmies par kvalitāti, lai nepazaudētu savus klientus.”

Sezonas darbs

Tā kā ziedu audzēšana pārsvarā ir sezonas darbs, tad jārēķinās, ka pavasarī un vasarā ir ļoti karsta un saspringta darba sezona, bet ziemā un rudenī tiek strādāts pie augu stādiem, notiek rožu krūmu kopšana, formēšana, tiek veikti sakārtošanas un labiekārtošanas darbi, ko parasti nevar iespēt izdarīt vasarā.
Bez īpašniekiem, uzņēmumā strādā vēl astoņi darbinieki. Un kā piebilst uzņēmuma īpašnieki, ja ar darbinieču atrašanu problēmu neesot, tad ar vīriešu darbu veicējiem gan esot trūcīgi. „Bija pat tāda situācija, ka siltumnīcu apkurināšanai piesakās strādāt sievietes, jo nevar atrast vīrieti-kurinātāju,” atzīsts D. Diklaba.

Nākotnē ainavu arhitektūra un savi veikali

Uzņēmums turpina attīstīties, jau tiek pieņemti pasūtījumi stādu audzēšanai no lieliem pagastiem, pilsētām un no citiem lieliem klientiem. SIA „Latgales ziedi” nesen sācis pievērsties arī apzaļumošanas darbu veikšanai un ainavu arhitektūrai, kas varētu būt vēl viens nopietns uzņēmuma attīstības virziens, bez rožu audzēšanas.
Bet kas attiecas uz pušķu, kāzu pušķu veidošanu, kā arī dažādiem citiem noformēšanas darbiem, ko jau šobrīd veic uzņēmuma floristi, tad SIA „Latgales ziedi” gatavojas atvērt veikalus, savas produkcijas realizēšanai. Jau jūlija beigās Ludzā tiks atklāts firmas veikals, pakāpeniski veikalus atklāt plānots arī Rēzeknē un citviet.

Ivonna Skaistkalne
Raksts publicēts sadarbībā ar laikrakstu Lietišķā Latgale