Latgales Radio atzīmē gada dienu

Laikā, kad Daugavpils rajona Līksnā 14. jūlijā trešo reizi tiek ieripināts jaunās latgaliešu mūzikas festivāls „Muzykys Skrytuļs”, savu pirmo gadu dzīvajā ēterā atzīmē sava veida latgaliešu mūzikas „oāze” Latvijā – „Latgales Radio”.


„Latgales Radio” šī gada garumā bijis lielākais jaunās latgaliešu mūzikas popularizēšanas veicinātājs un jaunu dziesmu radīšanas mudinātājs. Pirmo reizi gan vēl testa režīmā radio latgaliski izskanēja 2006. gada 9.jūnijā plkst. 16:30 Rēzeknes frekvencē, bet pirmo reizi dzīvajā ēterā radio reģionu latgaliski uzrunāja pirms gada – 11. jūlijā, pie tam arī latviešu jaunajām grupām un mūziķiem tiek dota iespēja parādīt un pierādīt sevi, jo „Latgales Radio” ir demokrātiska un mērķtiecīgi atbalsta arī „jauno” centienus.

Radio pamatrotācijā ikdienā skan labākās latgaliešu, latviešu un ārvalstu mūziķu kompozīcijas, taču lielākais ieguldījums vērtējams vietējās mūzikas attīstībā. Pateicoties vietējam reģionālajam radio, gada laikā plaši populāras un pazīstamas kļuvušas vietējās Latgales grupas un izpildītāji. Ikviens radio klausītājs pazīst arī Latvijas mērogā sevi parādījušos „Bez PVN”, „Dabasu Durovys”, „Laimas Muzykantus”, „Borowu MC”, gan arī jaunos vārdus „Rudiņs Steigys”, Weron Martin, Juris Ostrovskis, „Sindroms”, „Green Novice” kā arī plašu popularitāti Latgalē ieguvušos „Likteneigīs pagrīzīns iz Vainovu”.

Gada garumā sevi pierādījušas arī Latgales Radio muzikālās programmas. „Latgales Radio Top 20”, kurā katru nedēļu pirmdienās tiek apkopotas populārākās un klausītāju iemīļotākās latgaliešu, latviešu un ārvalstu mākslinieku radītās dziesmas, līdzvērtīgu ietekmi dod arī kopējā Latvijas mūzikas topā. Raidījumā „Pyune” izpaušanās iespējas tiek dotas visiem interesentiem – mūzikas amatieriem, kam pateicoties arī radio ēters kļuvis interesantāks. Savu vietu atradušas arī intervijas ar mūziku saistītiem cilvēkiem „Skaņu Sātā” un stāsti par pasaules rokmūzikas leģendām tāda paša nosaukuma raidījumā „Rokmuzykys legendys”. Veiksmīga sadarbība izveidojusies arī ar latviešu populārākajiem mūziķiem un grupām – katru sestdienu telefonintervijās tiek uzzinātas mūziķu radošās dzīvēs jaunākās aktualitātes un klausītājiem ir iespēja savā īpašumā iegūt pašu mūziķu sarūpētas balvas. Par pasaules mūziku interesantus stāstus radio klausītāji uzzina raidījumā „ Spaiti”. Latgale nav iedomājama arī bez tradicionālās mūzikas, tādēļ katru nedēļu radio klausītājiem ir iespēja atcerēties vai arī uzzināt, kā ļaudis Latgalē lustēja pirms daudziem gadiem raidījumā „Aizīsim iz Večerinku”, ko Nacionālā radio un televīzijas padome atzinusi par labāko radio raidījumu reģionālajās radio stacijās .

„Latgales Radio” piemērs veiksmīgi parāda tieši reģionālo mediju nozīmi vietējās kultūras, konkrēti, jaunas mūzikas radīšanas veicināšanā un popularizēšanā, tās kvalitātes pilnveidošanā, gan pašā reģionā, gan līdz ar to dodot ieguldījumu arī valstiskā mērogā.
Atzīmējot gada jubileju, radio novēl: „Dzeivoj lusteigi ar „Latgolys Radeju”!”

Informācijai: „Latgales Radio” –
Daugavpils 95,2 FM,
Jēkabpils 95,8 FM,
Rēzekne 103 FM,
www.lr.lv