Latgales Laiks: Saeimas deputāti atcerējās savus solījumus

Kopš 9. Saeimas vēlēšanām pagājis jau gads. Deputāti, daugavpilieši Vitālijs Aizbalts, Jānis Dukšinskis un Anatolijs Mackevičs, kas pārstāv partiju “LPP/ Latvijas ceļš”, tikās ar masu medijiem, lai pastāstītu par šajā laikā paveikto. Jāatgādina, ka pavasarī Saeimas deputāti, daugavpilieši, apvienojās, izveidojot Daugavpils deputātu grupu, taču, kā atzina grupas vadītājs V.Aizbalts, pārstāvēt Daugavpils intereses neesot tik viegli, jo tikai trīs no šīs grupas deputātiem strādā koalīcijā, bet četru opozīcijas deputātu iespējas kaut ko panākt esot gandrīz līdzīgas nullei, tieši tāpēc viņu idejas bieži vien koalīcijas deputātiem nākas pieņemt par savām un attīstīt, skaidroja V.Aizbalts.

Ceļš tiks noasfaltēts nākamgad

V.Aizbalts uzskata, ka savus solījumus esot turējis, un viens no tiem esot Daugavpils un rajona interešu lobēšana. Šogad no valsts investīciju programmas Daugavpils saņēmusi 900 000 latu, rajons – 600 000 latu. Papildus pilsēta ieguvusi 50 000 latu dažādiem izdevumiem un 600 000 latu Krimuldas ielas būvniecības darbu apmaksai. Šogad pilsētā uzsākts vērienīgs ūdensapgādes sistēmas rekonstrukcijas projekts, kura izmaksas ir sadārdzinājušās par 12 milj. eiro. Šī nauda tiks iekļauta nākamā gada valsts budžetā. Savukārt no Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas 10 miljoniem latu, kas paredzēti novadu izveidei, topošais Daugavpils novads saņemšot 3,8 milj. latu infrastruktūras izveidei. Ar partijas LPP/LC atbalstu Daugavpils saņemšot 10 milj. latu tramvaju parka rekonstrukcijai, lieli līdzekļi tikšot ieguldīti ceļu pārvada otrā posma realizācijā, taču par konkrētu summu vēl nevarot runāt. No Latvijas reģionālo lidostu izveides “kopējā katla” – 20 milj. latu, pēc viņa teiktā, Daugavpils lidosta saņemšot finansējuma lauvas tiesu.

V. Aizbalts pastāstīja, ka šogad noasfaltēts 2,6 km garš ceļa posms Medumu pagastā. Noasfaltēts arī ceļa posms Višķi–Ambeļi, kā arī Daugavpils apvedceļš. Rekonstruēti vairāki tilti, piemēram, Višķos, Naujenē, Sventē, daži darbi vēl turpinās. Noasfaltēts un drīz tikšot izgaismots gājēju celiņš Naujenes pagastā starp Stropiem un Ceļinieku ciematu. Šogad sāks asfaltēt 10 km garo ceļa posmu Demenē, kas izmaksās 5 milj. latu, bet nākamgad asfaltēs 7 km garo ceļa posmu virzienā no Medumu robežkontroles punkta uz Daugavpili. Tas izmaksāšot 7 milj. latu.

Šogad bija paredzēts uzlabot grants segumu ceļa posmā Bebrene–Ilūkste, taču nolemts grants seguma vietā klāt asfaltu un pašlaik tiek izstrādāta projekta tehniskā dokumentācija. Savukārt ceļa posma Aknīste–Nereta asfaltēšana, kas bija plānota šogad, naudas trūkuma dēļ atlikta līdz nākamajam gadam. Tas esot pēdējais termiņš stratēģiski nozīmīgā ceļa sakārtošanai.

Joprojām valstī nav sakārtota enerģētikas likumdošana, tāpēc arī jautājums par Ignalinas AES nav atrisināts. Iespējams, tiks būvēta jauna AES un Baltijas valstīm pievienosies arī Polija. Nav atrisināts jautājums arī par naftas pārstrādes rūpnīcas būvniecību Laucesā, jo savs vārds vēl jāsaka pašvaldībai, taču V. Aizbalts neatbalsta šo ideju, jo, viņaprāt, rūpnīca varot kaitēt videi un viņš neredzot tās ekonomisko pamatojumu.

Māmiņu alga jāgaida

Jānis Dukšinskis pastāstīja, ka izdevies lobēt vairākus Daugavpils izglītības projektus un saņemt naudu izglītības iestāžu renovācijai, baseinu rekonstrukcijai, skolu ēdnīcām u.c. Zinātnes un kultūras komitejā, kur darbojas J. Dukšinskis, risināts jautājums par notāru vietu nodrošināšanu Daugavpilī, nacionālās bāzes statusa piešķiršana sporta centram “Daugavpils ledus”.

Atbalstīta arī pilsonības piešķiršana spīdvejistam G. Lagutam, taču izteikts pamudinājums sportistam tomēr apgūt valsts valodu. Pašlaik notiekot pārrunas starp “Latvijas dzelzceļu” un hokeja klubu “Latgale”. Viņš izteica cerību, ka vienošanās tiks panākta un uzņēmums “Latvijas dzelzceļš” kļūs par vienu no galvenajiem hokeja sponsoriem Daugavpilī.

Lai arī pirms vēlēšanām LPP/LC solīja nodrošināt bezmaksas pusdienas visiem sākumskolas posma bērniem, pagaidām šo solījumu izdevies izpildīt tikai daļēji. no 2008. gada brīvpusdienas saņemšot pirmklasnieki, bet deputāts cer, ka ar 2009. gadu brīvpusdienas sākumskolā būs visiem. Arī solītā māmiņu alga līdz bērna 3 gadu vecumam pagaidām neesot īstenojama ekonomiskās situācijas dēļ, taču iecere neesot pavisam atmesta. Runa varētu būt par māmiņu algu 2 gadus. Tas ļautu arī daļēji atrisināt bērnudārzu problēmu Daugavpilī, jo pirmsskolas izglītības iestādēs jau veidojas rindas.