Latgales Laiks: Bez energoaudita nevarēs pārdot dzīvokli

Daugavpils domes sēdē tika apstiprināta pilsētas pašvaldības līdzdalības programma daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai 2007.–2010. gadam un šobrīd ir izstrādāti un nākamajā domes sēdē tiks apstiprināti arī saistošie noteikumi, kas noteiks pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanas kārtību. Šo programmu pašvaldība izstrādājusi, lai veicinātu mājokļu siltināšanu. Daugavpils domes priekšsēdētājas vietnieks Jānis Lāčplēsis skaidro, ka komunālie pakalpojumi kļūs arvien dārgāki, bet siltuma zaudējumi mājās ir lieli un iedzīvotāji no tā cieš materiāli.

Atbalstu saņems attapīgākie

Pašvaldība ir gatava sniegt iedzīvotājiem atbalstu, lai veicinātu mājokļu siltināšanu, turklāt to nosaka arī LR likums “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, skaidro J.Lāčplēsis. Tomēr pašvaldības iespējas nav neierobežotas, tāpēc visiem sniegt atbalstu nesanāks, vien tiem, kas pasteigsies pirmie, turklāt ar katru gadu paredzamā atbalsta apjoms samazināsies.

Pieteikšanās termiņi tiks precizēti tuvākajā laikā. Šogad vēl var pagūt pieteikties un saņemt atbalstu energoauditam, kas parasti tiek veikts ziemā. Energoaudita veikšana šobrīd izmaksā 300 latus, un šogad pašvaldība paredz tam 100% atbalstu. Kopā trīs gadu laikā paredzēts atbalsts energoaudita veikšanai 204 daudzdzīvokļu mājās. Pieteikties energoauditam ir pavisam vienkārši, vajag vien iedzīvotāju kopsapulces lēmumu, savukārt turpmākais prasīs papildu dokumentāciju un nosacījumu izpildi, skaidro J.Lāčplēsis. Pašlaik energoaudits tiek veikts tikai 30 daudzdzīvokļu mājām, kas nozīmē, ka šo māju īpašnieki jau var pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu mājas renovācijas projekta izstrādei. Protams, tehnisko projektu līdz jaunam gadam var arī nepagūt izstrādāt, taču galvenais ir pagūt pieteikties atbalstam tā izstrādei. Tāpēc iedzīvotājiem jāsteidz sasaukt mājas kopsapulci, pieņemt lēmumu un doties ar to uz Dzīvokļu komunālo saimniecību, pat ja tā nav mājas apsaimniekotājs, jo DzKSU koordinēs šo programmu.

Jāatgādina, ka pašvaldības atbalsts paredzēts arī ēku renovācijas projektu izstrādei 76 daudzdzīvokļu mājām un tās veikšanai 31 daudzdzīvokļu mājās.

Domē tiks izveidota speciāla komisija, kas izvērtēs pieteikumus, jo var gadīties, ka gribētāju būs vairāk nekā pašvaldības materiālo iespēju, tāpēc pretendenti būs jāatlasa konkursa kārtībā. Ja cilvēku aktivitāte būs ļoti liela, pašvaldība skatīs iespēju palielināt šiem pasākumiem piešķirto summu.

Veiktā energoaudita slēdzienu nevajadzētu glabāt dziļākā atvilknē, jo katram dokumentam ir savi termiņi, kas nav mūžīgi, atgādina J.Lāčplēsis. Energoaudits būs nepieciešams ne tikai tehniskās dokumentācijas izstrādei un māju renovācijas veikšanai. Šovasar MK apstiprinājis Ekonomikas ministrijas sagatavoto likumprojektu “Ēku energoefektivitātes likums”, kas paredz Latvijā līdz 2009. gadam ieviest energosertifikāciju ēkām un jaunbūvēm. Šāds sertifikāts būs nepieciešams, nododot ēku ekspluatācijā, kā arī ēku pārdodot, izīrējot vai iznomājot.

Iespējams, bez šāda energosertifikāta turpmāk īpašnieki nevarēs pat pārdot savus dzīvokļus. J. Lāčplēsis saka, ka tāda prakse tiek piemērota visā pasaulē, jo potenciālajam dzīvokļa pircējam vai īrniekam ir tiesības zināt mājas vispārējo tehnisko stāvokli.
Pagaidām, veicot māju energoauditu un siltināšanu, nav paredzēts atsevišķs pašvaldības atbalsts pensionāriem, maznodrošinātajām un daudzbērnu ģimenēm, jo atbalstu saņem visa māja kopā. J. Lāčplēsis pieļauj, ka nākotnē varētu tikt izskatīts jautājums par sociālo pabalstu šiem mērķiem.

Parādi var bremzēt

Lai īstenotu programmu, pašvaldība izstrādājusi saistošos noteikumus “Daugavpils pilsētas pašvaldības līdzfinansējuma apjoma un piešķiršanas kārtība energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās”, kuros uzskaitīta virkne nosacījumu atbalsta saņemšanai. Uz pašvaldības atbalstu var pretendēt mājas, kas nodotas ekspluatācijā līdz 2000. gadam un tajās ir ne mazāk kā 4 dzīvokļi, ja mājas kopējā platība nav mazāka par 300 kv.m. un tajā neapdzīvojamo telpu platība nepārsniedz 25% no kopējās platības, ja vienai personai pieder ne vairāk kā 50% no mājā esošajiem dzīvokļiem un ja ir centralizētā apkure un siltummezgls ar siltumenerģijas skaitītāju.

J. Lāčplēsis saka, ka līdz jaunajai apkures sezonai visās mājās tiks uzstādīti siltumskaitītāji, bet mājās, kur nav bijis siltummezglu, pašvaldība palīdz risināt arī šo problēmu.
Izvērtējot pretendentu pieteikumus, priekšroka līdzfinansējuma piešķiršanai tiks dota tām daudzdzīvokļu mājām, kurās pārvaldīšanas tiesības ir pārņēmusi dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarotā persona, ja māja ir piedalījusies un saņēmusi valsts atbalsta finansējumu renovācijas veikšanai, ja renovāciju atbalsta vairums dzīvokļu īpašnieku. Galvenais – rindas priekšgalā būs tās mājas, kurās iedzīvotāju parāds par komunālajiem pakalpojumiem ir vismazākais.

Raksts publicēts sadarbībā ar laikrakstu “Latgales Laiks”