Izveidota Varakļānu novada atbalsta grupa

Šomēnes Varakļānos nodibināta neformāla Varakļānu novada atbalsta grupa, kuras rezolūciju šonedēļ plānots nosūtīt reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Edgaram Zalānam (TP), informēja īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās Oskara Kastēna (LPP/LC) ārštata padomnieks un Varakļānu novada atbalsta grupas dalībnieks Dainis Mjartāns.


Varakļānu novada atbalsta grupas dalībnieki vēršas pie Zalāna ar lūgumu izvērtēt radušos situāciju un atbalstīt Varakļānu novada izveidi kopā ar Dekšāru pagastu, jo tādējādi tiktu ņemtas vērā iedzīvotāju vēlmes, kultūrvēsturiskās, ģeogrāfiskās un ekonomiskās saites.

Balstoties uz sabiedriski aktīvu Dekšāres pagasta iedzīvotāju veiktajām aptaujām, parakstu vākšanas rezultātiem, diskusijām par Varakļānu novada izveidi, tajās noskaidrotajām problēmām un iezīmētajām nākotnes perspektīvām, Varakļānu novada atbalsta grupa no Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas lūdz skaidrojumu par Dekšāru pagasta teritoriālās reformas tālākajiem soļiem.

Ministrijai tiek lūgts sniegt vērtējumu, kā Dekšāru pagasta pievienošanās Rēzeknes novadam vai Viļānu novadam atbilst novadu reformas mērķiem – izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem.
Atbalsta grupas rezolūcijā pausta arī vēlme veidot trīspusēju dialogu starp ministriju, Dekšāru pagasta pašvaldību un topošā Varakļānu novada pašvaldībām un iedzīvotājiem. Atbalsta grupas dalībnieki uzskata, ka ministra rokās ir iespēja noārdīt padomju laikā veiktās reformas neloģisko iznākumu, kura dēļ tika sašķelts kultūrvēsturiskais Varakļānu pagasts.

Varakļānu novada atbalsta grupā apvienojušies un rezolūciju parakstījuši Dekšāru pagasta, Varakļānu pilsētas un Varakļānu pagasta sabiedrībā pazīstami cilvēki – Latgales Studentu centra valdes loceklis Mareks Gabrišs, Dekšāru pagasta padomes deputāts Leopolds Naglis, bijušais Varakļānu pilsētas domes deputāts Viktors Briška, novadpētnieks Jānis Piļpuks u.c.

Kā informēja atbalsta grupas dalībnieki, savulaik, veidojot kolhozu centrus, no vēsturiskā Varakļānu pagasta tika atdalītas teritorijas, kurās tika izveidots Murmastienas pagasts (tagad atrodas Madonas rajonā) un Dekšāres pagasts (atrodas Rēzeknes rajonā).
Pašlaik par Varakļānu novada izveidošanu vienojušās Varakļānu pilsētas, Varakļānu pagasta un Murmastienas pagasta pašvaldības. Varakļānu novada atbalsta grupas rezolūcijā norādīts, ka Dekšāru pagasta deputāti, neņemot vērā iedzīvotāju vēlmes, nolēmuši pievienoties topošajam Rēzeknes novadam, bet Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija vēlas, lai Dekšāru pagasts iekļautos Viļānu novadā.

Kā iemesli tam, kāpēc Dekšāru pagastam jākļūst par Varakļānu novada sastāvdaļu, atbalsta grupas rezolūcijā izdalīti gan ekonomiski, gan ģeogrāfiski, gan sociāli apsvērumi.
Atbalsta grupas dalībnieki uzsver, ka Dekšāru pagasta centrs no Rēzeknes atrodas 50 kilometru attālumā, no Viļāniem – 14 kilometru attālumā, bet Varakļānu novada centrs atradīsies trīs kilometru attālumā, tostarp Dekšāru pagasta un vairāku citu apdzīvoto vietu iedzīvotāji uz Rēzekni un Viļāniem brauc caur Varakļāniem.

Atbalsta grupas dalībnieki uzskata, ka nedrīkst neņemt vērā arī to, ka varakļānieši un dekšārieši dibina kopīgas ģimenes, bijušā Varakļānu pagasta un pilsētas iedzīvotājus vieno ciešas radniecības saites. Dekšāru pagasta iedzīvotāji pieder pie Varakļānu katoļu baznīcas draudzes un no dzīves aizgājušie dekšārieši tiek guldīti Varakļānos esošajā kapsētā.

Aptaujātie dekšārieši norādījuši, ka viņi sevi teritoriāli identificē ar Varakļāniem, nevis ar Rēzekni vai Viļāniem. Dekšāru pagasta iedzīvotāji izmanto gan Varakļānu novada kultūras nama pakalpojumus, gan Varakļānu pilsētas slimnīcas pakalpojumus, gan Varakļānu pilsētas infrastruktūru.

Par sliktu Dekšāru pagasta iekļaušanai Rēzeknes vai Viļānu novadā Varakļānu novada atbalsta grupa izdala to, ka iedzīvotāji būs spiesti mērot lielus attālumus līdz pakalpojumu centriem, zudīs iedzīvotāju teritoriālā identitāte, dekšāriešu mazais īpatsvars Rēzeknes novadā neļaus pietiekami ietekmēt Dekšāru pagastam svarīgus lēmumus utt.

Varakļānu novada atbalsta grupas dalībnieki uzskata, ka Dekšāru pagasta pašvaldības lēmums pievienoties Rēzeknes novadam ir neloģisks, neizprotams un nedemokrātisks, neņemot vērā topošā Varakļānu novada amatpersonu lūgumus, opozīcijas deputātu viedokli, iedzīvotāju gribu, kā arī sociālos un ekonomiskos apsvērumus.

Aģentūrai LETA Dekšāru pagasta padomes priekšsēdētājs Jānis Benislavskis paudis viedokli, ka Rēzeknē ir visas pagasta iedzīvotājiem nepieciešamās iestādes, arī satiksme starp pagastu un pilsētu ir ideāli sakārtota.

“Ja nav iespējams, ka paliekam paši par sevi, tad, pēc Dekšāru pagasta deputātu domām, optimālākais variants ir pievienoties Rēzeknes novadam. Ciema iedzīvotāji nespēj atbildēt uz jautājumu, ko viņi iegūs no pievienošanās Varakļānu novadam, lai gan tiek aģitēti tieši uz šādas nostājas ieņemšanu,” sacījis Benislavskis.

Dekšāru pagasta padomes priekšsēdētājs atzina, ka no pašvaldības nav bijis iniciatīvas veikt aptauju, lai uzzinātu pagasta iedzīvotāju domas par pievienošanos vienam vai otram novadam. Benislavskis uzskata, ka šis jautājums ir izlemts jau iepriekš un, visticamāk, ka pašvaldības deputātu domas nemainīsies.