Gada laikā auguši vairāk kā 7 reizes

Pirms gada, iegādājoties konditorejas ražotni Rēzeknes rajona Bekšos, tās jaunie īpašnieki to vērtējuši sākotnēji tikai kā nekustamo īpašumu, bet nu SIA „Bekšu konditoreja” ražotne attīstījusies jau 7,5 reizes un esošajās telpās kļūst šauri.


Jāoptimizē ražošana

Kopumā uzņēmumam ir jau aptuveni 10 gadi. Jaunie saimnieki no iepriekšējiem īpašniekiem to iegādājās pirms gada, kad šajā uzņēmumā strādāja tikai četri cilvēki. Taču tagad, kā stāsta SIA „Bekšu konditoreja” valdes priekšsēdētāja Anna Lastovska, šeit strādā jau vairāk kā 40 darbinieku.
Arī agrāk šeit bijusi konditorejas ražotne, tikai mazākos apjomos. „Ja viņi no šīm ražošanas telpām izmantoja tikai nelielu daļu, tad mums jau šobrīd trūkst vietas,” par uzņēmuma ievērojamo attīstību gada laikā stāsta A. Lastovska. Lai risinātu telpu trūkuma problēmu, šobrīd uzņēmumā iecerēta nopietna ražošanas optimizācija. „Tos sākotnējos plānus, kurus mēs nospraudām pirms gada, mēs jau sen esam sasnieguši, latiņa ir uzlikta vēl augstāk, un patiesībā telpas vairs neļauj izvērsties, tāpēc iespējams atteiksimies no kādām pozīcijām, kas ir mazāk rentablas, tādējādi optimizējot ražošanu,” skaidro uzņēmuma vadītāja.
Nakts maiņas pasūtījums vidēji ir pieci ar pus tūkstoši izstrādājumu. Un kā uzņēmuma vadītāja atzīst, tā ir viena no lielākajām Rēzeknes rajonā.

Sortimenta attīstīšana

Uzņēmuma piedāvātais sortiments klientiem ir liels. SIA „Bekšu konditoreja” ražo izstrādājumus no rauga, kārtainās un smilšu mīklas. Ražošanu nosacīti var dalīt divos ciklos, jo nakts maiņa ražo rauga izstrādājumus, kas tiek piegādāti veikaliem un pilsētas klientiem, bet dienas maiņas pamatuzdevums ir cepumu ražošana. Un šo produkciju uzņēmums jau izplata un realizē ar Rīgas distributoru firmas palīdzību.
Runājot par ražotnes sortimenta iespējām, A. Lastovska atklāj, ka šobrīd atklāšanas procesā atrodas arī krēma izstrādājumu cehs. Tās ir gan tortes, gan kūciņas, arī kāzu tortes pēc pasūtījuma, ko tagad būs iespējams šeit ražot. „Tagad mums ir uzsākta arī jauna pīrāgu līnija,” uzņēmuma attīstību atklāj A. Lastovska, uzsvērdama, ka ražotnes darbiniekos pastāvīgi tiek ieguldītas jaunas zināšanas.
„Piedalāmies praktiski visos semināros, neatsakāmies ne no viena piedāvājuma kvalifikācijas celšanai. Visur esam vieni no pirmajiem. Uzskatu, ka konditors ir radošs cilvēks un viņam visu laiku ir nepieciešama uzlāde,” stāsta A. Lastovska. Uzņēmumā strādā trīs augsti kvalificēti konditori, kuriem piešķirta ceturtā kategoriju, kas, piemēram, Padomju laika ražošanas sektorā, tika vērtēta kā viena no augstākajām pakāpēm. „Mēs nekad nebūsim tiešie konkurenti, piemēram, tādiem uzņēmumiem kā „Dinella” vai „Antaris” un nesasniegsim viņu apjomus, jo mums vienkārši neļauj materiālie resursi un telpas. Tāpēc savās attiecībās ar klientu izmantojam tieši radošu pieeju. Mēs vairāk varam pievērst uzmanību mūsu klienta vajadzībām, esam elastīgāki,” skaidro A. Lastovska.

Aptverts arī mazumtirdzniecības sektors

SIA „Bekšu konditoreja” produkcija netiek realizēta lielo tirdzniecības ķēžu veikalos. Uzņēmums konditorejas izstrādājumus piegādā Rēzeknes, Ludzas, Balvu, arī Madonas rajona veikaliem. Taču tā kā uzņēmuma otra specializācija ir mazumtirdzniecība, un SIA „Bekšu konditoreja” pieder seši veikali Bekšos, Ozolmuižā, Radopolē, Pušā, Kaunatā un Rēzeknes pilsētā, tad daļa produkcijas tiek realizēta šeit.
Pagājušo gadu uzņēmums beidzis ar peļņu, kura tikusi investēta uzņēmuma attīstībā. „Kad mēs gadu atpakaļ uzņēmumu iegādājāmies, tas bija zaudējumus nesošs. Vispār sākotnēji nedomājām pirkt ražošanu, mēs pirkām nekustamo īpašumu, bet tajā brīdī šeit vēl bija ražošana,” atzīst A. Lastovska. „Iedomājāmies, ka tas varētu arī nest peļņu. Un, kad ražošanu pacēlām reizes trīs, tad ieguvām pirmo minimālo peļņu, bet jāatzīst, ka arī palielinot ražošanu 7, 5 reizes, mēs iegūstam to pašu minimālo peļņu. Ieguldījumi katru mēnesi pieaug, katru mēnesi iegādājamies kaut ko jaunu un arī darba algas īpatsvars kopējā apgrozījumā ir ļoti pieaudzis.”
Jau otro gadu SIA „Bekšu konditoreja” piedalās arī programmā piedāvājot darba vietas skolēniem. Pārsvarā tie ir pašu uzņēmuma darbinieku bērni, kuri šīs programmas ietvaros tiek nodarbināti virtuves darbos un kā palīgi veikalos. Arī šogad kopumā vasaras mēnešos šeit strādās astoņi bērni.
Bet, kas attiecas uz Eiropas projektiem, pagaidām uzņēmums no šim fondiem naudu attīstībai nav piesaistījis.

Klients – konservatīvs

Protams, arī šajā nozarē kā galvenā problēma tiek saukta kvalificēts darbaspēks, kas vēlētos tepat strādāt, nebraucot peļņā uz ārvalstīm. Kā vēl viena problēma, kas ir raksturīga tieši šim reģionam šajā nozarē, tiek minēta jaunu produktu salīdzinoši grūtā ienākšana tirgū. „Mūsu tauta ir ļoti konservatīva. Es pastāvīgi konsultējos ar kolēģiem, un, piemēram, Rīgā topā tagad ir visi sāļie izstrādājumi – sāļie cepumi, sāļie keksi, siera pīrādziņi. Mēs arī mēģinājām šeit ieviest, sūtījām veikaliem, un mums zvanīja, sūdzoties, ko mēs esam iedevuši, ka cukuru ar sāli esam sajaukuši. Nezin kāpēc mūsu paši cilvēki aizbraucot uz Rīgu labprāt ēd sāļos izstrādājumus, bet šeit pat uz vietas šie produkti neiedzīvojas.” Tāpat uzņēmums savos attīstības sākumos bija iegādājies tehniku, lai gatavotu kvalitatīvus kārtainās mīklas izstrādājumus, bet arī šī produkcija neaizgāja un cilvēki labāk tomēr izvēlas rauga mīklas izstrādājumus. „Mums joprojām stāv mašīna priekš kruasānu izgatavošanas, bet tā joprojām tā arī stāv, jo šī produkcija vienkārši neiet, mūsu cilvēki nesaprot, kas ir kruasāns,” ar nožēlu stāsta A. Lastovska, piebilzdama, ka to, ko tirgus pieprasa, tas tiek arī gatavots, jo arī bulciņas šeit ražo lielākas svara ziņā nekā tas ir pieņemts galvaspilsētā, jo tā diktē klienti.
Kopumā vasaras mēneši konditorejas ražotnei nav peļņu nesošākie. Tas sasaucas arī ar vasaras brīvlaiku bērniem, jo SIA „Bekšu konditoreja” 30% no apgrozījuma sastāda tādi klienti kā skolas.

Renāte Lazdiņa
Raksts publicēts sadarbībā ar laikrakstu Lietišķā Latgale