ES finansējuma saņemšanas mehānismu sola vienkāršot

Tikšanās laikā ar Latgales plānošanas reģiona Sadarbības komisijas locekļiem 18.aprīlī Daugavpilī īpašo uzdevumu ministrs ES līdzekļu apguves lietās Normunds Broks atzina, ka 2007.-2013. gada plānošanas periodā iesniegto projektu izvērtēšanas process būs krietni vienkāršāks nekā tas bija iepriekšējā periodā, kad viena projekta izvērtēšanu veica vairākas institūcijas un vērtēšana ieilga pat gadu.


2004.-2006. gada plānošanas periodā no Eiropas Savienības Latvija kopumā piesaistījusi 1,14 miljardus eiro, no kuriem 55% bija struktūrfondu, bet 45% – kohēzijas fonda līdzekļi. Visvairāk naudas ieguldīts infrastruktūrā (32%), uzņēmējdarbības attīstībā (25%), kā arī cilvēkresursu apmācībā (21%), diemžēl lielākā daļa šīs naudas palikusi galvaspilsētā, tādējādi neveicinot reģionālo attīstību.

Atšķirīga pieeja plānota 2007.-2013. gada plānošanas periodā, uzsvaru liekot tieši uz reģionālo attīstību. Salīdzinot ar iepriekšējo finansēšanas periodu (2004.-2006.), turpmākajos gados plānots, ka izglītības atbalstam finansējums vidēji gadā pieaugs 3 reizes, zinātnes atbalstam – 5 reizes, infrastruktūrai 2,5 reizes. Pirmos projektus plāno uzsākt jau šā gada beigās, taču ne masveidā, uzsvēra ministrs.

Tā kā ministrija saņēmusi daudz sūdzību par lielo birokrātiju ES projektu izvērtēšanā, šajā periodā plānots to samazināt. N.Broks uzsvēra, ka to cer panākt:

  • ieviešot elektroniski projektu iesniegšanu;
  • vienkāršojot projektu izvērtēšanas procesu – to veikts tikai viena institūcija;
  • samazinot iesniedzamo dokumentu apjomu (nebūtu jāiesniedz publiski vispārpieejamā informācija);
  • samazinot izvērtēšanas periodu līdz 3 mēnešiem.

Lai novērstu spekulācijas, ka informācija par projektu atlases kritērijiem pieejami tikai atsevišķām kategorijām, turpmāk pēc dokumentu apstiprināšanas būs mēnesis, tā saucamais, „klusuma periods” jeb sagatavošanās laiks un tikai pēc mēneša sāksies projektu iesniegšana.

Ministrs mudināja pašvaldības būt aktīvām un pašām interesēties par ES fondu projektu konkursiem, jo iespējas atsevišķās programmās būs arī mazajām pašvaldībām. Projektu atlases kritēriji pašvaldībām un citiem interesentiem ir pieejami ministrijas mājas lapā www.esfondi.lv, kur atrodami arī projektu atlases kritēriji.

Informāciju sagatavoja
Ginta Kraukle,
Latgales plānošanas reģiona preses sekretāre
ginta.kraukle@latgale.lv