Daugavpilī veikts pētījums par bijušo ieslodzīto iespējām darba tirgū.

Daugavpils pilsētas dome turpina Eiropas Sociālā fonda finansētā projekta “No ieslodzījuma atbrīvoto Daugavpils iedzīvotāju iespējas darba tirgū Austrumlatgalē” īstenošanu.
Projekta mērķi ir augstākminētā pētījuma veikšana un reālas rīcības programmas jeb ieteikumu izstrādāšana, pamatojoties uz pētījumā konstatēto.


Š.g. 29. oktobrī notika projekta darba grupas tikšanās ar pētījuma veicējiem – SIA “Baltic Project consulting”. Tās laikā tika apspriesta rīcības programma, tās sagatavošanas gaita, kā arī citi aktuāli jautājumi. Pētījuma veicēji informēja projekta darba grupu par galvenajiem faktoriem, kuri traucē bijušajiem notiesātajiem atrast darbu un adaptēties sabiedrībā.

Aktuālākās problēmas, kuras notiesātajiem rūp vēl atrodoties cietumā, ir darbā iekārtošanās iespēja pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma vietas, dzīves vietas problēmas un emocionālie pārdzīvojumi, kurus rada atšķirtība no ģimenes.

Valsts probācijas dienests ir institūcija, kura būtiski ietekmē ieslodzītos un no ieslodzījuma atbrīvotos iedzīvotājus. Valsts probācijas dienests ļoti bieži tiek minēts kā viens no galvenajiem informācijas sniedzējiem jautājumos, kas aktuāli notiesātajiem – kā institūcija, kur notiesātie pēc atbrīvošanas no cietuma noteikti vērsīsies pēc palīdzības, arī kā iestāde, kur notiesātie jau ir raduši atbalstu savu problēmu risināšanā.

Notiesātie kā sociālā grupa, veidojot savu dzīvi brīvībā, retāk izmanto informāciju par valsts un pašvaldību piedāvātajām iespējām un ir pasīvāki nekā citas iedzīvotāju grupas aktīvo nodarbinātības pasākumu izmantošanā. No 8 587 bezdarbniekiem, kuri tika iesaistīti bezdarbnieku profesionālajā apmācībā, pārkvalifikācijā un kvalifikācijas paaugstināšanā, bija tikai 54 personas, kas atbrīvotas no brīvības atņemšanas iestādēm, jeb 0,6% no visiem NVA klientiem 2006.gadā. Bijušo ieslodzīto iekļaušanos sabiedrībā apgrūtina arī sabiedrības negatīvā attieksme pret šo personu iepriekšējo sodāmību un zudušās sociālās iemaņas, kas nepieciešamas ikdienas dzīves organizēšanai.

Izrādās, ka ievērojamam daudzumam notiesāto trūkst informācijas par samērā vienkāršiem praktiskiem un sadzīviskiem jautājumiem. Lielākā daļa šo jautājumu ir saistīti ar dažādas palīdzības saņemšanu, piemēram, 58% respondentu nezina, kas jādara, lai saņemtu bezdarbnieka pabalstu, 48% nezina, kas ir pārkvalificēšanās kursi, 47% – kur var saņemt sociālā dienesta palīdzību, kur pieprasāma dzīvojamā platība u.c.

Visi šie un daudzi citi faktori, tiek ņemti vērā izstrādājot rīcības programmu. Tās galvenais mērķis – bijušo ieslodzīto sociālās atstumtības mazināšana un atgriešana pilnvērtīgā sabiedriskajā dzīvē.

Projekts “No ieslodzījuma atbrīvoto Daugavpils iedzīvotāju iespējas darba tirgū Austrumlatgalē” noslēgsies š.g. decembrī, kad tiks sniegta pilna informācija par projekta rezultātiem.

Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, kompānija „13.STĀVS”
harijs@13stavs.lv, t/f. 654 21243