Daugavpilī dzimušā Marka Rotko darbu izstādes atklāšana Romā

Daugavpilī dzimušā Marka Rotko darbu izstādes atklāšana Romā piesaista lielu interesi. Pēc piecu gadu ilgas restaurācijas izstāžu centrā Palazzo delle Esposizioni, Romā (Itālijā) 4.oktobrī tika atklāta izstāžu zāle ar trīs ekspozīcijām, no kurām centrālā ir Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā Marka Rotko darbu izstāde. Tajā ir apskatāmi 70 mākslinieka darbi.


„Izrādās, ka ārpus Latvijas Daugavpils piederība māksliniekam ir zināma ļoti daudziem cilvēkiem. Keita Rotko vairākkārt atzinīgi novērtēja Daugavpils pašvaldības paveikto „M. Rotko Mākslas centra Daugavpilī” izveidē un vēlreiz apliecināja, ka pēc centra izveides tā rīcībā tiks nodoti vairāki mākslinieka darbu oriģināli, pie kam tie periodiski tiks mainīti. Mēs turpinām aktīvi strādāt – domes sēdē 11. oktobrī plānots pieņemt lēmumu par iepirkuma procedūras uzsākšanu centra tehniskā projekta izstrādei,” informē Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Rita Strode.

Pēc Romas pilsētas komūnas un slavenā izstāžu centra Palazzo delle Esposizioni administrācijas ielūguma Daugavpils domes delegācija no 2.-6.oktobrim apmeklēja izstādes atklāšanu, kurā piedalījās Itālijas prezidents Dž. Napolitano, ASV un Latvijas vēstnieki u.c. prominences. Pilsētas delegācija piedalījās preses konferencē un vairākās nozīmīgās tikšanās ar mākslinieka bērniem Kristoferu un Keitu Rotko, kura ir arī fonda “M.Rotko mākslas centrs Daugavpilī” valdes priekšsēdēja, ar uzņēmējiem un citiem iespējamajiem šī projekta atbalstītājiem Itālijā.
Daugavpils domes delegācijas sastāvā bija pilsētas domes priekšsēdētāja Rita Strode, Pilsētas attīstības departamenta vadītāja Inga Goldberga un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja speciāliste, Rotko projektu vadītāja Farida Zaletilo.

„Droši vien, ka vienkopus apskatīt tik daudz mākslinieka darbu citur vairs nebūs iespējams, jo pēdējā laikā ļoti strauji aug Rotko mākslas darbu cenas un interese par tiem, arī gleznu īpašnieki nelabprāt uz ilgu laiku nodod tos izstāžu organizatoru rīcībā. Šī projekta realizācija prasīja piecus gadus,” preses konferencē Romā informēja izstādes kurators Olivers Viks.

“Mūs pārsteidza pasākuma publicitāte – par Rotko izstādes atklāšanu liecināja afišas visā Romā, reklāma masu saziņas līdzekļos, uz metro biļetēm, autobusa pieturās u.c. , milzīgais apmeklētāju skaits un pārpildītā preses konference. Rodas iespaids, ka ārpus Daugavpils un Latvijas cilvēki ir daudz ieinteresētāki un arī vairāk informēti,” saka Rotko projektu vadītāja Farida Zaletilo.

Kā bija plānots, vizītes laikā notika vairākas darba tikšanās: ar Rotko bērniem, vēstniecībā, ar uzņēmējiem un potenciālajiem Rotko centra Daugavpilī izveides atbalstītājiem Itālijā.
„Sabiedrības lielā interese par Rotko darbu izstādi Itālijā vieš cerības, ka topošais M.Rotko mākslas centrs Daugavpilī spēs piesaistīt pietiekami lielu ārzemju tūristu interesi,” saka Daugavpils domes Pilsētas attīstības departamenta vadītāja Inga Goldberga

Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, kompānija „13.STĀVS”
harijs@13stavs.lv t/f. +371 654 21243