Balvu novada tūrisma jomas uzņēmēji dalās pieredzē un iepazīstas ar pieejamajām atbalsta programmām attīstībai

20.09.2022. Ziemeļlatgales biznesa un tūrisma centrs sadarbībā ar Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centru (LUC) organizēja Balvu novada viesmīlības nozares uzņēmēju tikšanos ar pašvaldības vadību un valsts uzņēmējdarbības atbalsta institūciju pārstāvjiem, lai klātienē iepazītos ar uzņēmumu darbību, esošajām vajadzībām, problēmām un dalītos viedokļos par iespējamajiem atbalsta instrumentiem no pašvaldības, valsts atbalsta programmām un ES fondu puses.

Diena sākās ar naktsmītnes Egļavas mežniecības muzejā Susāju pagastā apmeklēšanu. Māju saimnieks Aldis Pušpurs izrādīja ne tikai viesu izmitināšanas iespējas, bet arī muzeju, kurā apkopoti eksponāti, kas stāsta par Egļavas mežniecības vēsturi un vietējo kultūrvēsturi. Muzeja izveidošanas idejas realizācija sākās 2015. gadā un viena no domām, ko savā stāstījumā akcentēja šīs vietas saimnieks, bija – “Sākt! Tik daudzas idejas mira, jo vienkārši netika sākta to īstenošana. Sāc un tad viss aiziet”!

Egļavas muižniecības muzeja mājas lapa

 

Ar līdzīgu domu savu darbību uzsāka arī glempinga “Million star hotel” un aktīvās atpūtas “Ezertūre” Viļakas ezerā saimnieki Santa un Alvis Šmiti, kas kalpo par lielisku piemēru tam, kā uzņēmumi īsteno lieliskas idejas ciešā sadarbībā ar pašvaldību un piesaistot finansējumu no valsts atbalsta programmām un ES fondu puses. Alvis pastāstīja par nākotnes plāniem izbūvēt mājiņas viesu izmitināšanai, kas būs izvietotas uz pontoniem tieši Viļakas ezerā. Arī šīs idejas īstenošana notiek ciešā sadarbībā ar pašvaldību un piesaistot pieejamo programmu finansējumu.

Million star hotel facebook lapa

 

Rezidence “Vecozoli” Susāju pagastā veiksmīgi apvieno sevī mūsdienīgus dizaina risinājumus viesu izmitināšanā un komforta nodrošināšanā ar lauku fermas šarmu, mierpilnu un netraucētu atpūtu lauku viensētā.

Rezidences “Vecozoli” facebook lapa

 

Tālāk ceļi veda uz brīvdienu mājām “Vosoras” Medņevas pagastā, kur dabas skaistums savienojas ar lauku mājas senatnīgumu, Latgales ļaužu sirsnību un viesmīlību. Māju saimnieki, Evija un Māris, pastāstīja, ka šī vieta ir ļoti iecienīta ceļotājiem no ārvalstīm – Vācijas, Somijas, Zviedrijas u.c. Tāpat Latvijas ceļotāji labprāt dodas uz šo vietu un augstu novērtē lauku viensētu sniegto mieru, skaistumu un autentiskumu. Arī te pārrunājām saimnieku plānus un vajadzības savas darbības attīstībai nākotnē un kāda veida atbalstu pašvaldība, valsts uzņēmējdarbības atbalsta institūcijas var sniegt šo mērķu īstenošanai.

Brīvdienu mājas “Vosoras” facebook lapa

Naktsmītne “Dabas parks “Balkanu kalni”” atrodas ainaviski skaistā vietā. Parka teritorija aizņem aptuveni 20ha platību. Te ir iekārtotas vairākas dabas takas, kas ļauj ceļotājiem apskatīt interesantus dabas objektus, koka skulptūras, atšķirīgus meža tipus, kā arī aizved pie dziļas ielejas, kur, kā vēsta leģenda, ir nogrimusi baznīca. Naktsmītne var uzņemt lielas grupas svinīgiem pasākumiem, ir arī izmitināšanas iespējas. Tāpat ir iekārtotas piknika vietas, var iekurināt ugunskuru, uzcelt teltis. Ir arī pirts un iespēja izpeldēties dīķī. Ziemā aktīvās atpūtas cienītājiem te piedāvā distaņču slēpošanas trasi 3,8 km garumā. Darbojas inventāra noma. Balkanu kalni ir brīnišķīga pastaigu un aktīvas atpūtas vieta Latgalē. 

Plašāk par dabas parku šeit

Netālu atrodas Rekovas dzirnavas, kur iepriekš rezervējot ir iespēja baudīt gardu maltīti. Viena no galvenajām ēdienu sastāvdaļām ir z/s “Kotiņi” saražotā produkcija. Firmas ēdieni, ko te var baudīt, ir vārītas pērļu grūbas ar zaļo sviestu, zirņu burgeri, pupu kotletes un pērļu grūbu saldais. Tāpat te ir vietējo produktu veikals, kurā var iegādāties ne tikai z/s “Kotiņi” produkciju, bet arī svaigi ceptu maizi, eļļas, zirņu humusu.

Rekovas dzirnavu facebook lapa

Viesošanā pie Balvu novada tūrisma uzņēmumiem noslēdzās apskates saimniecībā “Stabļovas ķiploks”, kur kopš 2019.gada tās saimnieki Juris un Ilze Supes audzē ķiplokus. Jau agrāk te tos bija audzējis Jura vectēvs un tēva brālis. Saimnieki ne tikai pārdod ķiplokus, bet pagatavo arī blakusproduktus – pesto no ķiploku ziedkātiem (ziedkāti, sāls, olīveļļa), marinēti ziedkāti, marinēti ķiploki un kaltēti ķiploki jeb kiploku granulas. Savas saimnieciskās darbības attīstībā saimnieki aktīvi izmanto pašvaldības un citu valsts uzņēmējdarbību atbalsta institūciju piedāvātās iespējas.

Stabļovas ķiploka facebook lapa

Mums, kā biznesa atbalsta institūciju pārstāvjiem, šādas tikšanās reizes dod iespēju atkal un atkal redzēt, ka Latgalē ir darbīgi ļaudis, pilni darba spara un ar lieliem izaugsmes plāniem. Tas mums pašiem dod spēku vēl vairāk darīt, lai esošie atbalsta pasākumi ir saprotami un pieejami, jaunie iespējami pielāgoti tieši uzņēmēju šī brīža vajadzībām. 

Ziņu sagatavoja:
Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs
e-pasts: luc@lpr.gov.lv
tālr: 64624300