Biznesa atbalsta institūciju pārstāvji tiekas ar tūrisma uzņēmējiem un amatniekiem Rēzeknes novadā

2022.gada 14.jūlijā  Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs ( LPR LUC) sadarbībā ar finanšu institūciju “ALTUM” organizēja tikšanos ar Rēzeknes novada tūrisma uzņēmējiem un amatniekiem, lai klātienē iepazītu uzņēmēju darbību, esošās vajadzības, problēmas un dalītos viedokļos par iespējamiem atbalsta instrumentiem no pašvaldības, valsts atbalsta programmām, ES fondu puses.

Vizītes sākumā viesojāmies Kaunatā pie kokapstrādes meistara Ērika Ruhmana, kurš stāstīja, ka ar kokapstrādi nodarbojas jau tik sen, cik vien sevi atceras. Ēriks savā stāstījumā uzsvēra, ka bagātības ir mums visapkārt, tikai ir pavisam cits jautājums – vai mēs tās pamanām. Tā no it kā vienkāršas saknes vai kāda zara var sanākt īsts mākslas darbs, kas ir arī funkcionāls un noderīgs saimniecībā. Diskusijas laikā, uzklausot meistara vajadzības attīstības veicināšanai, LPR LUC komercdarbības speciāliste Natālija Kurakina sniedza informāciju par iespēju piedalīties gadatirgos projektu ietvaros, veicinot savu izstrādājumu atpazīstamību.

Turpat netālu esošais, IK “Rāznas brekši” saimnieks Jānis Kupra, kas izgatavo niedru pludiņus un piedāvā makšķerēšanas jeb copes gida pakalpojumus, atzina, ka daudzreiz cilvēkiem trūkst izpratnes par to, ko sevī ietver atpūta ezerā, makšķerējot. Katram atpūtniekam esot savs redzējums par sagaidāmo atelpas brīdi, bet ir svarīgi mācīties no pieredzējušiem gidiem šajā procesā un ievērot arī drošības noteikumus, jo katram ezeram ir savs “raksturs” un tas var atšķirties pat pa diennakts daļām. Piedaloties dāžados grāmatu izveides projektos par zivju tēmu, rakstot rakstus un satiekoties aci pret aci, Jānis ar lielu entuziasmu dalās ar savām zināšanām ar citiem interesentiem. Domājot par nākotnes iecerēm, “ALTUM” Latgales reģiona nodaļas vadītāja Vita Pučka pastāstīja par aizdevuma iespējām gan jauniem, gan uzņēmumiem jau ar pieredzi.

SIA “Fregate” Viesu mājas  “Rāznas stāvkrasti” īpašnieks Anatolijs Kozlovs, vizītes laikā pastāstīja, ka šogad, kopš aprīļa mēneša, viesu namā uzņem bēgļus no Ukrainas un tas ir ietekmējis uzņēmējdarbības ierasto gaitu. No viesu nama teritorijas paveras patiešām brīnišķīgs skats uz vareno Latgales pērli – Rāznas ezeru. Anatolijs saka, ka šis skats uz ezeru ir pats skaitākais, kāds te esot un to nesakot viņš, bet viņa klienti un ciemiņi. Viņš ir labs piemērs tam, ka uzņēmējdarbību var attīstīt tad, kad ir stipras ģimeniskās saites un tradīcijas, jo darbojas ciešā sadarbībā ar saviem bērniem, kas palīdz īstenot dažādus projektus, arī piesaistot finansējumu. Viņiem neesot svešs arī darbs ar cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, pieņemot tos algotajā darbā – tādā veidā uzņēmums ir saņēmis sociālā uzņēmuma statusu. Anatolijs atzīst, ka ir sasniedzis daudz un ir vēl idejas, ar savu pieredzi iedrošina sapņot savus bērnus un mazbērnus un sapņus realizēt arī dzīvē.

 

Vizītes noslēgumā tika apmeklēta “Cukrasāta” Rēzeknes novada Bekšos, kuras daudzpusīgā un radošā saimniece – podniece Anna Viola Bīriņa pastāstīja par savu uzņēmējdarbību, kuru vada kopā ar vīru podnieku Staņislavu Viļumu. Abu izstrādājumi no svēpētā jeb “melnā” māla daudziem vairs neprasa komentārus un tie patiešām ir kļuvuši par Latgales vizītkarti. Viola pastāstīja, ka viņu mērķis trauku izstrādē nav kvantitāte, bet lai tas būtu priekšmets, kas uzrunā un it kā aicina. “Patiešām daudzi mūs jau pazīst un klienti ir ne tikai no Latvijas, bet arī tūristi un pat uzņēmēji no ārzemēm. Pasūtījumus šobrīd ir jāgaida vairākus mēnešus lielā pieprasījuma dēļ. Mēs varam būt laimīgi, ka patiešām darām to, ko protam, kas padodas un tas ir mūsu” – tā Anna.

LPR LUC vadītājs Andris Kucins un grantu shēmas koordinatore Elīna Ģipsle uzņēmējus konsultēja par pieejamiem uzņēmējdarbības atbalsta instrumentiem, programmām, par iespēju paplašināt klientu loku, iespēju izmantot digitālos pakalpojumus un attīstīt jaunus produktus.

Šis brauciens atgādināja, ka Latgales patiesā bagātība ir tās uzņēmīgie cilvēki! Paldies par viesmīlību un ka dalījāties ar saviem stāstiem!

Ziņu sagatavoja

Latgales uzņēmējdarbības centrs