“Es atgriežos Latgalē” 3.sezonas video stāsti – Lita un Māris, atgriezušies Latgalē no Islandes

Iepazīstinām ar “Es atgriežos Latgalē” 3.sezonas atgriešanās video stāstu, kura galvenie varoņi ir ļoti jauka un uzņēmīga ģimene: Lita un Māris Maļinas, ūdens inventāra nomas pakalpojumu sniedzēji “Prūdos”. Lita un Māris atgriezās no Islandes, uzsākot sniegt ūdens inventāra nomas pakalpojumus un piedāvājot naktsmītnes Feimaņu ezera krastā (kas daļēji atrodas gan Rēzeknes, gan Preiļu novada teritorijā), kā arī izveidojot dzīvesstila lapu Instagram “Dzīve laukos – Prūdos”, kur iepazīstina ar iespējām un izaicinājumiem, atgriežoties uz dzīvi laukos.

Kā atzīst jaunā ģimene: “Islandē dzīves ritmus bija ļoti līdzīgs Latgales dzīves ritmam. Visi bez steigas, bez stresa, visi vienkārši, nav tās plūsmas.. Mēs zinājām – ka, ja brauksim atpakaļ, tad brauksim uz tādu vietu, kur ir tāds miers, klusums…  Un tikai tad sapratām, ka jā – īstenībā mēs jau paši nākam no tādas vietas – un tā ir Latgale! Atrodoties vēl Islandē, zinājām, ka iemūžināsim to procesu, kā mēs te atgriežamies, kā notiek darbi un īstenībā liels bija pārsteigums tad, kad mēs sākām publicēt Instagram mūsu stāstu – “dzīve laukos – Prūdos”! Tas pārsteigums bija, ka tādu kā mēs ir daudz, kas ir pārbraukuši, atgriezušies ne tikai no ārzemēm, bet arī tie, kas maina dzīvesvietu no lielpilsētām uz laukiem. Ir daudz vieglāk zināt, ka tu neesi viens tāds. Mūsu ir daudz tādu Latvijā!”.

2021.gada 29.novembrī Latgales plānošanas reģions (LPR) rīkoja gada nogales pasākumu remigrācijas jomā – domnīcu “Es atgriežos Latgalē“. Gatavojoties pasākumam, LPR  ir sagatavojis piecus jaunus “Es atgriežos Latgalē” 3.sezonas video stāstus par remigrantiem, kuri, atgriežoties uz dzīvi Latgalē, ir spējuši pārvarēt grūtības, krist un celties, lai ietu tālāk – lai piepildītu sapni par savu uzņēmējdarbību, pārvēršot savas aizraušanās par ikdienas darbu, kā arī pieņemot jaunus izaicinājumus profesionālajā karjerā, ģimenes dzīvē vai radošajā darbā!

Atgriešanās stāsti ir tapuši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) prioritārā pasākuma 2019.-2021. gadam “Diasporas likuma normu īstenošanai (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai “Reģionālās remigrācijas koordinators”) ietvaros. Arī 2021.gadā VARAM sadarbībā ar plānošanas reģioniem veiksmīgi turpina uzsākto darbu pie remigrācijas veicināšanas, mērķtiecīgi īstenojot projekta “Reģionālais koordinators remigrācijas veicināšanai” aktivitātes, kas paredz atbalstīt pasākumus ārvalstīs dzīvojošo tautiešu politiskai un pilsoniskai līdzdalībai, iesaistei Latvijas ekonomiskajā un kultūras dzīvē, izglītībā un zinātnē. Kopējais projekta mērķis ir palīdzēt ārvalstīs dzīvojošajiem cilvēkiem un it īpaši ģimenēm, kuras vēlas atgriezties Latvijā, sniedzot šiem cilvēkiem bezmaksas individuālas konsultācijas par sev aktuāliem jautājumiem, kas saistīti ar atgriešanos Latvijā konkrētā reģionā, izveidojot reģionālo koordinatoru tīklu.

Latgalē remigrācijas koordinatora amata pienākumus pilda Astrīda Leščinska. Ja rodas jautājumi par atgriešanās iespējām Latvijā vai nepieciešama konsultācija, lūdzam sazināties, rakstot e-pastu: astrida.lescinska@lpr.gov.lv, zvanot 65423801.