“Stunde Latgolys laivā” šoreiz viesojas Dagdas novadā!

1.februārī facebook tiešraidē notika jau otrais raidījums “Stunde Latgolys laivā”. Šoreiz tika runāts par Dagdas novada burvību un cilvēkiem, kas izvēlas dzīvot un attīstīties Latgalē. Raidījuma viesi – Dagdas Tūrisma informācijas centra vadītājs Juris Viļums un podniece Evija Maļkeviča-Grundele. 

Juris Viļums jau vairāk nekā gadu strādā par Dagdas tūrisma informācijas centra vadītāju, ir īstenota virkne ideju, tās pārvēršot projektos. Viens no svarīgākajiem tūrisma pasākumiem 2020.gadā bija izstāde Balttour, arī Dagdas Tūrisma informācijas centrs tajā piedalījās kopīgā Latgales stenda ietvaros. Speciāli priekš izstādes radījāt sērkociņu kastītes ar uzrakstu “Dag?Da!, novadam izdomāts arī jauns sauklis: “Dagda gaida gostūs!”. Juris stāstīja par Svētā Erceņģeļa Mikeļa kapelu Baltajā, nelielo sakopšanas talku,  pirmo labdarības koncertu, kas 26.jūnijā.

2020.gads Dagdas novadam bija diezgan krāsains un aktīvs:

  • Rāznas Nacionālā parka Ceļotāju dienas ietvaros tika sarīkoti vairāki velobraucieni apkārt Eša ezeram (Ežezeram). Ar savu programmu iesaistījās arī “Kroma kolna bruoliste”, un, protams, Andrupenes lauku sēta.
  • tika izveidota virtuālā “taka” – izstaigā un izpēti Dagdu, kur jāatrod QR kodi dažādās vietās, pa ceļam var izpildīt uzdevumus, sameklēt vietas, kur uztaisīt interesantu foto.
  • Google piedāvātajā bezmaksas resursā tika izveidota atsevišķa karte ar visām Latgales sakrālajām celtnēm. Tajā ir apkopota informācija par visām Latgales katoļu, luterāņu, pareizticīgo un vecticībnieku baznīcām.
  • Visa gada garumā kopā ar citiem Latgales TICiem pilnveidota Eiropas līmeņa velo maršrutu, kurš iet no Ziemeļiem (Norvēģijā) līdz Dienvidiem (Grieķijā), tagad viens šīs starptautiskās trases posms ies arī cauri Latgalei (ietvers arī Ezerniekus, Dagdu, tālāk dodas uz Aglonu un tad Krāslavu). Projekta ietvaros tiks izdotas jaunākās kartes un tūrisma pakalpojumu apraksti – tie jau uz pavasari būs pieejami visiem Latvijas iedzīvotājiem.
  • Dagdas novadu šogad apciemoja arī lāpu skrējēji, kas apkārt visai Latvijai no Krāslavas devās līdz Kolkas ragam.
  • Vasarā novada svētku ietvaros sadarbībā ar Dagdas Kultūras centru un Latgales Retro spēkratu klubu tika sarīkota seno automašīnu un motociklu parāde.
  • sadarbībā ar Aleksandru Lubānu ir izpētīti jauni pilskalni un senkapi.
  • Aktivitātes Andrupenes lauku sētā, Jaundomes muižas izglītības centrā un vides izglītības centrā “Ķepa”.
  • Dagdas TIC ir iekļauts projekta “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta” ietvaros darinātajā kartē, ko veido Latgaliešu ziņu portāls Lakuga.lv.

Kontaktinformācija:

Juris Viļums, Dagdas Tūrisma Informācijas centra vadītājs

e-pasts: tic@dagda.lv, tālrunis 25727379, adrese Skolas iela 6, Dagda.

Evija Maļkeviča-Grundele

Vilku meita vai Meža meita – tā mēdz saukt Dagdas novada podnieci un vienu no Latvijas stāstnieku asociācijas dibinātājām Eviju Maļkeviču-Grundeli, kura 2018.gadā tika nominēta Boņuka balvai kā senā kultūras mantojuma un tradīciju izzinātāja un glabātāja.

Evija pēc vidusskolas absolvēšanas,  devās uz Rīgu, studējusi kultūras menedžmentu un socioloģiju, bet praksi izgājusi UNESCO Latvijas Nacionālajā komisijā, kur vēlāk atradusi pastāvīgu darbu, darbojusies ar dažādiem projektiem komunikācijas un kultūras mantojuma jomā.  Rīgā gūta liela pieredze, taču vienmēr ilgojusies atgriezties Latgalē.  Evija kopā ar domubiedriem darbojas biedrībā “Teira Latgolys muoksla”, kuras mērķis ir Latgales kultūras mantojuma izpēte un tā radoša komunikācija Latvijā un starptautiski. Biedrība pēta un izzina Latgales kultūras mantojumu, īstenojot dažādas aktivitātes kultūras, dabas un nemateriālā kultūras mantojuma jomā. Viens no uzdevumiem ir saglabāt, popularizēt un veicināt izpratni par seno un tradicionālo dzīvesveidu un vērtībām Latgales kultūrtelpā, veicināt Latgales kultūras mantojumā balstītu jaunradi, popularizēt senās un tradicionālās amatu prasmes, tajās izmantoto materiālu un tehniku lietojumu lietišķajā mākslā un sadzīvē šodien.

  • Melnās keramikas ceplis. Iespēja uzzināt melnās jeb svēpētās keramikas tapšanas procesu, gūt ieskatu pasaules keramikas daudzveidībā un Latgales keramikas vēsturē. Cepļa apskate un māla veidošanas darbnīcas.
  • Senču sadzīvē lietotie augi. Ieskats dažādo vietējo augu daudzveidībā, ko agrāk ikdienā un īpašos notikumos lietojuši mūsu senči. Zāļu tējas, tekstila augi un dziedniecībā izmantotie augi.
  • Alus vārīšana. Stāstījums par vienu no senākajām alus vārīšanas tehnikām (ar nokaitētiem akmeņiem), kas vēl aizvien dažās vietās Latgalē tiek praktizēta.
  • Radošās darbnīcas. Iepriekš piesakoties, iespēja vienoties par dažāda veida radošajām darbnīcām, piemēram, celu jostiņu aušana, dekoratīvu rotājumu veidošana no dabiskiem materiāliem. Optimālais cilvēku skaits darbnīcās – līdz 10 personām.
  • Ekskursijas un aktivitātes iespējamas tikai ar iepriekšēju pieteikšanos!

Kontaktinformācija: tālrunis 26187266.

Adrese: “Ezermaļi”, Oloveca, Andrupenes pag., Dagdas novads.

Sarunu vadīja remigrācijas krustmāte Latgalē Astrīda Leščinska! Raidījums tapis sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu un diasporas sociālo mediju “LAIVA”.

Fotomirkļi:

Nākošais raidījums notiks 18.02.2021, kura laikā runāsim ar Riebiņu cilvēkiem.