Līvānieši Pasaules talkas dienā iestāda jauno pilsētas Ziemassvētku egli

Spītējot lietum un aukstumam, Pasaules talkas dienā pie Līvānu novada Kultūras centra pulcējās novada pašvaldības vadība un pārstāvji, skolēni un SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” darbinieki, lai blakus lielajai eglei, kas ik decembri tiek posta ziemas saulgriežiem, iestādītu eglīti, kas nākotnē kļūs par Līvānu galveno Ziemassvētku egli. Ideja par jauna kociņa stādīšanu pašvaldībai radās, ņemot vērā, ka lielā egle pamazām noveco. Akciju atbalsta arī jaunieši. “Man liekas, ka tas ir labi, jo vecajai eglei jau sāk zust krāsas, jaunā egle būs ļoti skaista,” stāsta Līvānu 1.vidusskolas 9.klases audzēknis Rolands Sapožņikovs. “Koku stādīšana ir ļoti laba dabai, ekoloģija uzlabojas, pilsēta kļūst skaista.”

Eglīte tika izraudzīta stādaudzētavā “Mežarasas”, kur tā augusi aptuveni 20 gadus, tātad kociņš ir tikpat vecs kā Līvānu novads, kas dibināts 1999.gadā. “Mēs arī līdz šim esam izmantojuši egli, kas nevis cirsta mežā, bet augusi, egli, par kuru parūpējušies mūsu senči. Ir jāskatās uz lietām ar plašu skatienu, ar nākotnes skatienu, tādēļ šodien tiek iestādīta egle Līvānu nākotnei,” saka Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.
SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” Komunālās saimniecības iecirkņa vadītāja vietniece Valentīna Patmalniece stāsta: “Tā ir sudrabegle, cerams, ka viņa izaugs un rotās mūsu pilsētu. Pašlaik viņa ir sasniegusi gandrīz divu metru augstumu, bet savas dzīves gaitā viņa izaugs no 15 līdz 20 metriem.”

Lai gan akcijas dalībniekiem lietus nebija patīkams, kociņu stādīšanai šādi laika apstākļi ir piemēroti, jo samērcētā augsnē koki labāk ieaug. “Papildus egles stādīšanai mēs šodien vēl stādīsim 14 priedītes Līvānu pilsētas Meža skvērā, kā arī trīs ievas Rīgas ielas 128 skvērā,” stāsta Līvānu novada domes Nekustamo īpašumu un vides pārvaldības daļas vadītāja vietniece Gunita Vaivode. “Akcijā iesaistījusies Līvānu 1.vidusskola un Līvānu 2.vidusskola. Līvānu 2.vidusskola stāda savu sudrabeglīti skolas teritorijā. Līvānu 1.vidusskolas 9.klase palīdzēja iestādīt pilsētas eglīti un palīdzēs iestādīt priedītes.”

Bērni un jaunieši uzsver, ka koku stādīšana ir vajadzīga, lai Latvija būtu zaļa, tīra valsts. “Es novēlu, lai mūsu valsts būtu laba, lai tā būtu pati tīrākā un laimīgākā valsts,” saka Līvānu 2.vidusskolas 2.klases skolēns Ņikita.
Pasaules talkas dienā koki tika stādīti daudzviet Latvijā. Akcijas organizatori uzsver – katra iesētā sēkla un iestādītais koks ir Latvijas ieguldījums pasaules ekosistēmas līdzsvara atjaunošanā.


Sandra Paegļkalne