“Ideju darbnīca” Balvos pulcē atraktīvus un radošus jauniešus

Kafejnīca uz ledus, fitnesa centrs, mobilais aprīkojums pludmalēm, aitu vilnas un ādu pārstrāde – šādas un vēl citas ieceres virmoja seminārā “Ideju darbnīca” Balvos 10. aprīlī. Pasākums pulcēja ap 40 skolu jauniešus no Balviem un Rugājiem, bet mentoru lomā iejutās Balvu un Rugāju novadu uzņēmēji.

“Ideju darbnīcu” rīkoja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Rēzeknes biznesa inkubators sadarbībā ar Ziemeļlatgales biznesa un tūrisma centru un attīstības finanšu institūciju “ALTUM”.

Semināra dalībniekiem bija iespēja uzzināt praktisku informāciju par pieejamo atbalstu biznesa idejas attīstībai – par LIAA piedāvātajām iespējām informēja Rēzeknes biznesa inkubatora projektu vadītāja Evija Piebalga, bet par ALTUM atbalsta iespējām biznesa uzsākšanai stāstīja Gulbenes reģionālā centra vadītājs Valtis Krauklis. Ziemeļlatgales biznesa un tūrisma centra direktore Inta Kaļva uzsvēra, ka jauniešiem ir ļoti daudzas radošas idejas, ko apliecinājis arī martā Balvos notikušais pasākums “Kūkas ar uzņēmējiem”. Sadarbībā ar uzņēmējiem tā ir iespēja aktivizēt jauniešus darboties sava novada labā un īstenot vispārdrošākās idejas.

Pasākuma dalībniekiem praktiskā darbībā bija iespēja attīstīt, novērtēt un kopīgi radītās biznesa idejas ar savu komandu prezentēt citiem. “Jauniešiem tā ir iespēja pilnveidot savas prasmes, mācīties strādāt komandā, iegūt jaunu pieredzi un dalīties savos novērojumos par brīvām nišām biznesa attīstībai,” uzskata LIAA Rēzeknes biznesa inkubatora vadītāja Skaidrīte Baltace. “Kā pēc darbnīcas atzina paši jaunieši, neesot nemaz tik vienkārši nākt auditorijas priekšā un pārliecināt citus par savu ideju. Tādēļ ceram, ka vēl jo noderīgākas būs balvas – iespēja piedalīties prezentācijas prasmju treniņā Rēzeknes biznesa inkubatorā – divām komandām no Balvu Profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas un no Balvu Valsts ģimnāzijas.

“Ideju darbnīcā” kā mentori piedalījās Balvu novada uzņēmēji, tostarp arī uzņēmuma “Technical Textiles” vadītājs Guntars Šults un uzņēmuma “Čivix” vadītājs Ivars Saide, kuri jau piedalās biznesa inkubatoru programmā un sekmīgi attīsta savu biznesu. Ar jauniešiem pieredzē dalījās arī SIA “A.K.7” valdes loceklis Andrejs Kindzulis, SIA “AMATI projekts” valdes locekle Elīna Kaļva un SIA “Steeldram” valdes priekšsēdētājs Andris Gals. Iedvesmojot jauniešus, uzņēmēji atzinīgi novērtēja jauniešu idejas un iniciatīvu, kā arī spēju saskatīt Balvu un Rugāju novadiem būtiskus pakalpojumus, ko būtu perspektīvi attīstīt.

Ieguvumi no šī pasākuma jauniešiem esot savstarpējā komunikācija, jaunas zināšanas par ideju attīstīšanu, iemaņas komandas veidošanā, iepazīšanās ar uzņēmējiem, bet Ziemeļlatgales biznesa un tūrisma centram tā ir jauna informācija par pakalpojumiem un produktiem, kurus jaunieši uzskata par perspektīviem Balvos un tuvākajā apkārtnē.

Foto – Helmuts Medinieks