Aicinām apmeklēt „Latgales podnieku dienas – 2014”

Līdz ar aprīli ir atnākušas arī tradicionālās „Latgales podnieku dienas”, kuru laikā katram ir iespēja būt par liecinieku brīnumainajam māla pārtapšanas procesam. Pasākums, kas Latgales podniekus pulcē kopā jau vairāk nekā 20 gadus, šogad sākās jau aprīļa sākumā ar keramikas sīkplastikas izstādi Daugavpils Māla mākslas centrā, ko varēs apskatīt līdz pat 31.maijam. Plašākie Podnieku dienu pasākumi gaidāmi no 24. līdz 26.aprīlim.

24.aprīlī no pulksten 10.00 līdz 14.00 ikviens interesents ir gaidīts Olgas un Valda Pauliņu keramikas darbnīcā Krāslavā. Pēc tam – no pulksten 12.00 līdz 18.00 notiks raku cepļa dedzināšana un keramikas darbu rūdīšana Daugavpils Māla mākslas centrā, savukārt no pulksten 17.00 līdz 20.00 paredzēta reducētās (melnās) keramikas cepļa kurināšana keramiķa Jura Krompāna darbnīcā Rēzeknes novada Griškānu pagasta Niperovā.

25.aprīļa rītā no pulksten 9.00 kā turpinājums iepriekšējās dienas aktivitātēm notiks reducētās keramikas cepļa izņemšana Jura Krompāna darbnīcā. Jāatzīmē, ka pulksten 8:30 no Latgales Kultūrvēstures muzeja uz Griškānu pagastu dosies Podnieku dienu rīkotāju organizētais autobuss, tāpēc ikviens, kuram nav iespējas uz Jura Krompāna darbnīcu doties saviem spēkiem, ir aicināts pievienoties.

25.aprīlī no pulksten 11:00 līdz 17:00 Latgales Kultūrvēstures muzejā plānots kultūrizglītojošs seminārs „Virtuālais muzejs: Latgales keramikas aspekts” pārrobežu sadarbības projekta „Virtuālā pagātne – muzeju nākotne” ietvaros. Vakarā – no pulksten 17.00 līdz 21.00 gaidāms viens no Podnieku dienu lielākajiem notikumiem – keramikas cepļa kurināšana Andra Ušpeļa darbnīcā Griškānu pagasta Pocelujevkā, „Moldedžu” mājās. Pasākuma laikā notiks arī keramikas meistaru paraugdemonstrējumi un stāstījums par apdedzināšanas tehnoloģiju pielietojumu cepļos. Tāpat būs arī iespēja klausīties podniecības meistaru stāstus par uzkrātās darba, prasmju un zināšanu pieredzes bagātību. Jāatzīmē, ka šogad pirmo reizi cepļa kurināšana tiks iemūžināta foto kluba „Artērija” plenērā.

Plenēra turpinājums un keramikas cepļa atvēršanas svētki Andra Ušpeļa darbnīcā notiks 26.aprīlī pulksten 10.00, savukārt pulksten 12.00 Fr.Trasuna muzejā „Kolnasāta” Rēzeknes novada Sakstagala pagastā gaidāma „Latgales podnieku dienu” keramikas izstādes atklāšana, kurā būs redzami Latgales meistaru radītie krāšņi glancētās un niansēm bagātās melnās keramikas darbi – gan dekoratīvā keramika, gan arī ikdienā lietojamā keramika. Reizē ar keramikas izstādi „Kolnasātā” tiks atklāta arī foto kluba „Artērija” biedru un draugu izstāde „Uguns”.

„Latgales podnieku dienas” ar Valsts Kūltūrkapitāla fonda atbalstu organizē Rēzeknes novada pašvaldība, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Tautas lietišķās mākslas studija „Rēzeknes apriņķa pūdnīki” un Latgales Kultūrvēstures muzejs.