Ekonomikas ministrija skaidro jaunās energoefektivitātes likuma prasības uzņēmumiem.

Šī gada martā stājās spēkā energoefektivitātes likums, kura mērķis ir paaugstināt enerģijas ražošanas, pārvades, sadales un galapatēriņa efektivitāti. Likumā iekļautās normas attiecas gan uz valsti un pašvaldībām, gan uz komersantiem.

Lielajiem komersantiem Energoefektivitātes likums paredz veikt obligātus auditus regulāri reizi četros gados vai ieviest energopārvaldības sistēmu, vai arī papildināt esošo vides pārvaldības sistēmu lielajiem uzņēmumiem un lielajiem elektroenerģijas patērētājiem (ar elektroenerģijas patēriņu 0,5 GWh gadā un vairāk). Energoaudita vai energopārvaldības sistēmas mērķis ir apzināt komersanta kopējo enerģijas patēriņu un katra procesa patēriņu, vienlaikus identificējot pasākumus, kurus īstenojot uzņēmums var samazināt izmaksas par patērēto enerģiju. Energoauditus var veikt arī mazie un vidējie uzņēmumi, kas ir brīvprātīgs pasākums.

Lielais uzņēmums ir komersants, kas nodarbina vairāk kā 250 darbiniekus vai kura pārskata gada apgrozījums pārsniedz 50 milj. EUR un gada bilance kopumā 43 milj. EUR. Šo uzņēmumu saraksts ir publicēts Ekonomikas ministrijas mājas lapā un 2014.gadā sarakstā bija 232 uzņēmumi. Par energoefektivitātes likuma prasību izpildi pašlaik ir paziņojuši 30 lielie uzņēmumi. Ja lielie uzņēmumi neizpilda likuma prasības noteiktajā termiņā, tiek uzlikts administratīvais sods.

Lielais elektroenerģijas patērētājs ir komersants, kura ikgadējais elektroenerģijas patēriņš pārsniedz 500 MWh. Kopējā enerģijas patēriņā netiek ieskaitīta komersanta saražotā enerģija, kas tiek nodota citiem lietotājiem. Pēs AS Sadales tīkls datiem 2014.gadā Latvijā bija 978 lielie elektroenerģijas patērētāji. Likuma prasību neizpilde šai uzņēmumu kategorijai uzliek pienākumu maksāt energoefektivitātes nodevu, kas MK noteikumu projekta redakcijā plānota 7% no iepriekšējā gada vidējās elektroenerģijas cenas un tiks aprēķināta par katru patērēto MWh.

Lai skaidrot pieņemtā likuma normu izpildi, Ekonomikas ministrija organizē bezmaksas reģionālos seminārus. 2016.gada 03.novembrī seminārs plānots Daugavpilī. Semināra sākums ir plkst. 11:00 un norises vieta Daugavpils, Rīgas iela 22a, Latviešu Kultūras centrs. Semināra darba kārtība un pieteikšanās skatāma saitē – www.em.gov.lv/lv/par_ministriju/notikumu_kalendars/11343-seminars-jaunas-prasibas-uznemumu-energoefektivitatei-daugavpils