Gleznainā Upursala dabas parkā Cirīša ezers

“Mēs tagad airējam pa dabas parka “Cirīša ezers” teritoriju un mūsu airēšanas virziens ir dabas lieguma zona, kas ir Cirīša ezera salas un konkrēti tā ir Upursala,” Radio raidījumā “Pa dobys stygom Pi myusim Latgolā” Dabas aizsardzības pārvaldes vecākā valsts vides inspektore Irēna Skrinda atzīst, ka kā visi Latgales ezeri arī Cirīša ezers ir ļoti ainavisks ar izliektu krasta līniju un salām.

“Cirīša ezera Upursala ir nozīmīgs kultūrvēsturisks objekts. Uz salas atrodas Upurkalns, kurš ir cilvēku roku nepārveidots objekts. Šis kalns ir izveidojies vēl pirms mūsu ēras un 1977.gadā arhiologs Juris Urtāns te ir veicis arhioloģiskos izrakumus. Šī vieta ir apspriesta arī daudzās leģendās un nostāstos,” Aglonas novada gide un vietējā novadpētniece Ināra Gražule raidījumā atklāj kādu leģendu, kas vēsta, ka te senos laikos esot vestas jaunas meitenes un upurēti gaiļi.

Cirīša ezerā esošā Upursala, kurā var nokļūt vien ar laivu vai plostu, valsts aizsardzībā ir jau no 1937.gada un šeit ir bijis dabas liegums. “Te nav veikta saimnieciskā darbība un sala ir apaugusi ar dažāda vecuma mežiem, kas rada labvēlīgu vidi gan putniem, gan augiem,” atklāj Irēna Skrinda. “Manuprāt, visīpašākais te ir šaurlapu lakacis, kurš pavasaros zied daudzkrāsainiem ziediņiem, un ir reti sastopams”.

Cirīša ezera dabas parks ir Natura 2000 teritorija, kuru aizsargā Eiropas līmenī pieņemtās direktīvas. Te ir daudz sausu un kritušu koku un tieši tāpēc šī ir ļoti piemērota vide dažādām dzeņveidīgajām sugām. Šajā salā dzīvo vismaz trīs dzeņveidīgos putnu sugas.

Upursalā ir izveidota arī dabas taka ar informatīviem stendiem, skatu platformām un tiltiņiem pāri nokritušajiem kokiem. Vairāk par šo īpašo vietu uzzināsiet raidījumā “Pa dobas stygom pi myusim Latgolā”.