Latgales tradicionālā virtuve – lekcija pulcē daudz interesentus

17.maijā Preiļu Galvenās bibliotēkas telpās pulcējās daudz interesantu no visiem Latgales novadiem – gan tūrisma profesionāļi, gan vietējo skolu pārstāvji, lai klausītos enerģiskās un iedvesmojošās Aglonas maizes muzeja saimnieces Vijas Kudiņas lekciju par Latgales tradicionālo virtuvi. Vija ir mūsu, Latgales, lepnums un īsta Latvju saimniece, kas godā un ciena mūsu senču tradīcijas un māca tās citiem. Tādēļ viņas lekcijā par Latgales tradīcijām ēdienu gatavošanā un bagātīgo dzīves pieredzi ar aizrautību klausījās gan vecāka gadu gājuma cilvēki, kas vēl atceras Vijas stāstījumā minēto, gan skolnieki, kam daudz kas bija jaunums un pārsteigums. Neatņemama Latgales tradicionālo ēdienu stāstījuma sastāvdaļa bija arī degustācija, kura pēc tik gardas runāšanas likās vēl gaidītāka.

Šī bija pirmā aktivitāte projektā “Maizīt’-mana bagātība”, ko īsteno Preiļu un Riebiņu novada TIC. Projekta mērķis ir ar vietējo Preiļu un Riebiņu novada un apkārtnes mājražotāju, Latgales patriotu un kulinārā mantojuma pārzinātāju palīdzību izglītot vietējos iedzīvotājus viņiem brīvi un ērti pieejamā, savai dzīvesvietai tuvā vietā, tādējādi veicinot Latgales vērtību un tradīciju saglabāšanu.

17.jūnijā aicinām ielīgot Jāņus pie Riebiņu novada mājražotājiem Jura un Lidijas Lubāniem (z/s Juri, Rušonas pagastā) , kuri mācīs siet mājas sieru un stāstīs par Latgales tradīcijām šajos svētkos. Informācija sekos!

Preiļu un Riebiņu novada TIC aicina visus būt aktīviem un līdzdarboties projekta aktivitātēs!

Projekta kopējais budžets ir EUR 780, no kuriem EUR 700 ir piešķirti no Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Latvijas valsts mežu atbalstītā Latgales kultūras programma 2016” un EUR 80 ir Preiļu novada domes finansējums.

Iveta Šņepste
Projekta vadītāja,
Preiļu un Riebiņu novada TIC pārstāve

Šis projekts tiek realizēts ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un A/S Latvijas valsts meži finansiālu atbalstu.