Noslēdzies Starptautiskais tautas mākslas festivāls „Augšdaugava 2014″

25. maijā Daugavpils novada Naujenes pagasta “Slutišķu ciemā” ar plašu svētku programmu noslēdzās Starptautiskais tautas mākslas festivāls „Augšdaugava 2014”.

Festivālā piedalījās 33 kolektīvi ar 470 dalībniekiem, 16 brīvprātīgie palīgi no Daugavpils, Ērgļu, Siguldas Krustpils, Lubānas novadiem un Daugavpils pilsētas. Svētku programmu bagātināja Eiropas Savienības programmas „Eiropa pilsoņiem” projekta „Pilsētu un vecpilsētu tēla atjaunošana” atbalsts sadarbībā ar Islas pašvaldību (Malta), Fara San Martino pašvaldību (Itālija), Zarasu rajona pašvaldību (Lietuva). Festivālu apmeklēja 70 šo valstu pārstāvji un koncertos piedalījās projekta tradicionālās kultūras izpildītāji – folkmūzikas grupa „Aurora” no Maltas, tautas deju kolektīvs …. no Itālijas un Zarasu kultūras centra lietuviešu tautas mūzikas kapela „Čir-vir-vyrai”.

„Augšdaugavas„ gadatirgū piedalījās 8 tirdzniecības uzņēmumi, 42 amatnieki un mājražotāji.

Festivāla organizatori ir pateicīgi visiem pasākuma dalībniekiem, kuri nozīmīgi palielināja Lielo Augšdaugavas musturdeķi, kas bija šī gada festivāla galvenā vizuālā zīme.

Musturdeķis tika papildināts ar 520 jauniem tekstildarbiem. Naujenes Novadpētniecības muzejs pateicas Daugavpils novada senioriem, kuri musturdeķim pievienoja 211 tekstila fragmentus un Daugavpils novada skolām (110 gab.). Paldies Jānim Kokānam no Kalkūnes par krāšņajiem 28 fragmentiem un Ģertrūdei Rasnačei par 88 fragmentiem.

Šīs vasaras ceļi pa gleznaino Augšdaugavu ir laipni atvērti ikvienam ceļotājam. Naujenes novadpētniecības muzejs piedāvā vairākas tematiskās ekskursijas – „Livonijas ordeņa viduslaiku Dinaburgas pils vēsture”, „Vecticībnieku dzīvesveids un kultūra”, „Ievērojamas personības Daugavpils novadā”, „Vakarēšanas tradīcijas Latgalē”, „Rokdarbi Daugavpils novadā”, kā arī radošas nodarbības, kurās var apgūt jaunas prasmes – apaļo tepiķīšu tamborēšanu, tējas maisiņu izšūšanu, pankūku cepšanu, klūgu pīšanu, turpināt Lielā Augšdaugavas musturdeķa veidošanu un atmiņu rakstīšanu „Tautas atmiņu lādei”.

Naujenes novadpētniecības muzejs, adrese:
Skolas iela 1, Naujene, Daugavpils novads, LV – 5462,
e-pasts naujenesmuzejs@inbox.lv, tālr. 29468988, 65471321.

Esiet visi laipni aicināti radoši līdzdarboties,
gūt prieku un izjust tradīciju spēku Daugavpils novadā
…kur saule rotājas

Informāciju sagatavoja
Daugavpils novada Kultūras pārvalde,Ināra Mukāne, 29191840