Notiks Latgales podnieku dienas

24.aprīlī no plkst.10 līdz 14 notiks Atvērto durvju diena Olgas un Valda Pauliņu keramikas darbnīcā Krāslavā, Dūmu ielā 8. No plkst.12 līdz 18 Atvērto durvju diena un raku cepļa dedzināšana un keramikas darbu rūdīšana notiks Daugavpils Māla mākslas centrā. No plkst.17 līdz 20 reducētās keramikas cepļa kurināšana paredzēta arī keramiķa Jura Krompāna darbnīcā Rēzeknes novada Griškānu pagastā, Niperovā.

25.aprīlī plkst.9 paredzēta reducētās keramikas cepļa atvēršana keramiķa Krompāna darbnīcā. Plkst.11 Rēzeknē, Latgales Kultūrvēstures muzejā, sāksies kultūrizglītojošs seminārs “Virtuālais muzejs: Latgales keramikas aspekts”. Savukārt no plkst.17 līdz 21 paredzēta “Latgales podnieku dienu 2014” keramikas cepļa kurināšana un fotokluba “Artērija” plenērs Andra Ušpeļa darbnīcā Rēzeknes novada Griškānu pagastā, “Moldedžos”.

Pasākuma gaitā būs iespēja sekot līdzi keramikas meistaru paraugdemonstrējumiem, uzzināt vairāk par apdedzināšanas tehnoloģiju lietojumu cepļos, klausīties podniecības meistaru stāstos, pārliecināties par uzkrātās darba, prasmju un zināšanu pieredzes bagātību.

26.aprīlī plkst.10 Ušpeļa darbnīcā “Moldedžos” paredzēta “Latgales podnieku dienu 2014” keramikas cepļa atvēršana, bet plkst.12 Rēzeknes novada Sakstagala pagastā, Fr.Trasuna muzejā “Kolnasāta” – keramikas izstādes un fotokluba “Artērija” biedru un draugu izstādes “Uguns” atklāšana.

Izstādē Latgales podniecības meistari piedalīsies ar pēdējā gadā darinātajiem keramikas traukiem, būs aplūkojam krāšņi glazētā un niansēm bagātā reducētā jeb tā saucamā melnā keramika – virpoti un lipināti trauki, ikdienā lietojamā un dekoratīvā keramika.

No 4.aprīļa līdz 31.maijam Daugavpils Māla mākslas centrā būs apskatāma Keramikas sīkplastikas izstāde.

“Latgales podnieku dienas – 2014” rīko Rēzeknes novada pašvaldība, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, tautas lietišķās mākslas studija “Rēzeknes apriņķa pūdnīki” un Latgales Kultūrvēstures muzejs.